John Waynes er en ikonisk superstjerne. For selvom hans politiske ståsted til højre blev et problem for mange mod slutningen af hans liv (han døde i 1979), er hans talent uomtvisteligt, og som western-stjerne var og er han den største.

Hans film med instruktøren John Ford er milepæle i filmhistorien med deres kombination af action og poesi. Og der er åbenbart stadig penge i ham, for på deres i Danmark relativt nye streamingtjeneste tilbyder Amazon Prime en hel pakke med klassiske John Wayne-film. The John Wayne Collection Colorized.

Men for det første er det ikke klassiske Wayne-film, for det andet er de voldsomt skamferet af rædsom ny musik, grim digital farvelægning og nyindspillet dialog. Det er ret skandaløst, for det hjælper bestemt ikke de gamle film at blive maltrakteret på den måde. Det falder ind under det man kalder krænkelse af kunsternes moralske rettigheder – droit morale.

For en cowboyfilmsamler (læs: mig) er det ellers meget appetitlige titler, pakken lokker med. Film fra starten af 1930’erne, lavet da Waynes karriere var snublet over en gigantfiasko, der truede med at sende ham ud i glemslen. Først da John Ford gav ham hovedrollen i Stagecoach i 1939, kom han på rette vej igen.

Så i årene mellem floppet The Big Trail (1930) og Stagecoach holdt Wayne sig bl.a. i live med en stribe meget billige små westerns, produceret af firmaet Lone Star/Monogram og lavet til det trofaste, men måske ikke voldsomt kritiske publikum i cowboyfilm-biograferne. Her lærte Wayne mere om at ride, slås, skyde og lave stunts, mens skuespillet var absolut overskueligt. Der skulle ikke siges eller gøres mere end det højst nødvendige, og Wayne var endnu en smule kejtet. Til gengæld var han omgivet af hærdede wild west-typer som stuntman/skuespilleren Yakima Canutt og sidekick-typen George Gabby Hayes. For slet ikke at tale om den erfarne instruktør Robert North Bradbury og den fabelagtige fotograf Archie Stout. Så selvom budgetterne var små, blev filmene overraskende gode.

En film som Randy Rides Alone indeholder f.eks. en ret grum startscene, hvor John Wayne ankommer til en saloon – musikken spiller lystigt ud af døren, men indenfor er der kun bunker af lig efter et blodigt shootout.

Det er disse i dag rettighedsfrie film, Amazon giver os i de kluntet moderniserede udgaver. Det afslører, at Amazons indkøbere og programlæggere sjusker gevaldigt og tydeligvis køber i blinde. Går den så går den, og vi er sikkert dumme nok til at tro, at vi dér får en stribe lækre klassikere.

Det er både ærgerligt for Amazons troværdighed som leverandør af film, men især også for disse gamle films omdømme. For enhver der trykker play på disse titler må jo tro, folkene, der lavede dem, var idioter. Farverne er skrækkelige, dialogen siges af folk, der ikke kan spille komedie, og musikken er ikke bare helt ude af trit med billederne, den er også grim og smagløs.

Heldigvis kan alle filmene købes på dvd fra de mere pålidelige leverandører. Westernsamlere bør nok vælge den løsning, og hastigt springe videre i Amazons iøvrigt ret kaotiske og spændende udbud af gamle film og tv-serier.

FAKTA

Filmene er:

Riders of Destiny 1933

Sagebrush Trail 1933

West of the Divide 1934

Blue Steel 1934

Man from Utah 1934

Randy Rides Alone 1934

Trail Beyond 1934

Winds of the Wasteland 1935

Gode kopier, hvor intet er ændret siden dengang, kan bl.a. købes hos Laserdisken

Mange af dem ligger også på youtube, f.eks. Randy Rides Alone