Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: The Quatermass Experiment

Navnet Quatermass har en helt særlig klang, og i engelsk science fiction er figuren kun overgået af en hvis Dr.Who. Hans oprindelse var TV, for engelsk tv var meget eksperimenterende i 1950’erne, og der var tilmed også plads til en genre, man ellers så ned på i Europa. Science fiction.

TV-serien startede på BBC i 1953, og to år senere kom så Val Guests spillefilm, som blev så succesrig, at flere fulgte efter – og filmen var samtidig starten på det legendariske Hammer-studies mangeårige eventyr i den fantastiske genre.

Nu er filmen så dukket op på Amazon Primes streaming-tjeneste – som lige nu er slaraffenland for fans af alt det, der ikke er mainstream og et suverænt alternativ til både Netflix og HBO.

Det er tilmed en meget smuk kopi, så man kan nyde fotografen Walter Harveys fantastiske billeder og James Bernards fremragende musik.

The Quatermass Experiment, der i Danmark blev udsendt som “XPeriment Q”, var vanvittig aktuel, da den kom frem. Ingen mennesker havde været i rummet, men kapløbet var i gang, og ikke kun USA og Sovjet, men også England og andre lande overvejede at gå med. Der var seks år til russeren Gagarin blev første mand udenfor Jordens atmosfære, og alle spekulerede på, hvad man ville opleve, når man kom derud.

Filmen begynder derfor ikke med en raketopsendelse – men en landing, en nødlanding, hvor en britisk raket vender tilbage på dramatisk vis. Man kan ikke få kontakt med astronauterne, indtil én af dem kommer til syne. Men han er tydeligvis ramt af noget farligt, så man går i gang med at undersøge ham. Han flygter – og filmen går nu ud på at forsøge at fange ham, inden det, han er smittet med, smitter alle på jorden.

Det er med andre ord en menneskejagt, der fylder det meste af filmen – men vel at mærke en jagt på en stakkel, hvis krop langsomt går i opløsning og synes at ændre sig til et helt andet væsen

Val Guest fortæller historien med en forunderlig blanding af realisme og nerve – man føler virkelig både med den jagede Victor Carroon, fremragende spillet af Richard Wordsworth – og de jagende, anført af dr. Quatermass, spillet af amerikaneren Brian Donlevy.  En lidt underlig casting, som også blev kritiseret dengang.

Mange sci-fi-film fra 50’erne trækkes med lidt for lange dialogscener og for lidt action – sådan er det ikke her, og The Quatermass Experiment er på den måde mere moderne, mere intens og hurtigere fortalt end mange af sine samtidige sci-fi-kolleger.

Tak til Amazon Prime for at tilbyde denne klassiker i fin kopi. Den er hermed anbefalet til science fiction-fans, der har lyst til at opleve en af sidste århundredes mest populære europæiske sci-fi-film.

Traileren er den amerikanske, hvor Quatermass var ukendt, så den skulle have en mere hårdtslående titel: The Creeping Unknown.

The Quatermass Experiment, 1955

Instruktør: Val Guest

Hovedroller: Brian Donlevy, Richard Wordsworth, Jack Warner, Margia Dean.

82 min.

Filmen kan streames på Amazon Prime.