Denne uges Anders And & Co. er et af de bedste i lang tid. Jeg læser faktisk det 70-årige ugeblad næsten hver uge, efter at have kæmpet mig forbi plasticomslaget og det i dag obligatoriske stykke legetøj. Og der er ofte gode historier – ligesom man da også med en vis forståelse bemærker, at der også er en vis tomgang. Det har der altid været – og der er også Anders And-blade fra den gyldne tid, er ikke er absolut topklasse.

Men denne uges – som er nr. 27 i denne 71. årgang – er et særlig godt eksempel på de aktuelle forfattere og tegneres kunnen – tilsat en enkelt gammel Carl Barks-klassiker.

“Når familien banker på” er en stilsikker og veltimet fortælling, hvor Anders ydmyges af både Andersine og Højben, da hun tvinger ham til at dykke til havets bund efter et ur, Højben har tabt. Den er en vittig udlægning af dette sære trekantsdrama, skrevet af den mangeårige storyman (f. 1950) Stefan Printz-Påhlson, og den får liv af den spanske tegner Paco Rodrigues (f. 1967), der har tegnet mængder af serier til Egmonts Anders And-produktion siden 1994. Rodrigues eksperimenterer i en lang undervandssekvens, hvor Højben og Andersine holder sig til den øverste halvdel af siderne, mens Anders’ dykkeroplevelser ligger på nederste halvdel. Sjældent i Anders And – og meget velfungerende.

Den fremragende finske tegner Kari Korhonen er en af de få, der ligesom Barks mestrer både at skrive manus og tegne. I “Pengemænd” leverer han en vittig fabel, hvor Onkel Joakim ved hjælp af et sjældent tegneserieblad, illustrerer for sin nevø, hvorfor noget kan have særlig værdi og derfor også give bekymring og angst for at miste. Man har vist aldrig anet, at Anders And selv var nørd med en større samling på Paradisæblevej, men det er han her – og det er virkelig sjovt. Hele comic con-hysteriet i forhold til sjældne numre af bestemte blade får også lidt venlig satire.

De to nye historier er med til at løfte dette Anders And-blad over gennemsnittet – og når det så slutter med en reprise af Carl Barks’ “En krukke af guld” fra 1952 er man meget godt tilfreds.

Bladet er til salg et par dage mere – og hermed varmt anbefalet til sommerlæsning.

Anders And & Co. nr 27/71.årgang

Redaktion: Jeanette Jensen og Svend Skytte

39,95 kr. Egmont/Serieforlaget