Anders And & Co. udkommer stadig hver eneste uge. Tappert kæmper udgiverne mod alle strømninger og tendenser. Mod den totale digitalisering og for den trykte tegneserie.
Men hvert eneste Anders And-blad har også krævet en stor indsats fra et imponerende opbud af dygtige kunstnere. Folk, der i gamle dage var anonyme, men som i dag får fuld kreditering – og som vi derfor uge for uge kan følge og lære at kende. For os, der stadig læser bladet, er det en fornøjelse at få disse oplysninger, også selvom det var en sjov sport at gætte dem ud fra tegnestil – men dog ikke så sjovt som visheden.
Denne uges Anders And & Co. starter således med endnu et lille mesterstykke fra den måske bedste nulevende ande-tegner, italieneren Marco Rota (f.1942). En lidt bizar historie af Sune Troelstrup hvor Anders laver sæbefigurer af Cornelius Blisand (Andebys grundlægger, altså) – og om den forudsigelge katastrofe, da sæben udsættes for vand. Historien er fra 2013, hvis man skal tolke dens nummerkode i første billede. Man fornemmer Rotas glæde ved at tegne Cornelius Blisand, så figuren er trofast overfor Barks. Jeg mødte Rota omkring 1995, en gentleman, der ydmygt sagde at han aldrig ville nå Barks til sokkeholderne. Barks udtalt på italiensk er smukt.
Andre tegnere i denne uges blad er Bratesco, chilener og en af afdøde Vicars elever – en frisk streg med masser af gode detaljer. Og spanieren Jordi Alfonso, der har en meget præcis og udtryksfuld stil, perfekt til ugens historie, hvor nabo Knahrvorn er tilbage i fin, aggressiv form.
For nostalgikere er der et gensyn med gode gamle amerikanske tegner Paul Murry. Grab Bag Bird/Et greb i lykkeposen er fra 1959, og det oplyses loyalt, at os gamle Andeby-læsere så den første gang i 1967. Murrys stil er bedst kendt fra Mickey/Fedtmule-eventyrene, men her viser han sit komiske talent i en satire over datidens mange tv-quizzer. Den kan stadig bruges.
Hvert eneste Anders And-blad skyldes således mange tegnere og skribenter, som alle har ydet eller stadig yder en stor indsats for at gøre Andeby levende. Og forsiderne er også gode, selvom deres skabere dog stadig er anonyme. Og sværere at se, indtil man får flået plastic’et af og fjernet legetøjet….
FAKTA
Hvordan finder man ud af, hvor tegnerne kommer fra og hvad de ellers har tegnet?
Man slår selvfølgelig op på uforlignelige, fan-drevne website I.N.D.U.C.K.S, hvor alle Disney-tegneserier er optegnet med alle tilgængelige oplysninger. Tak til de ihærdige folk, der har skabt denne guldgrube.
Det nye Anders And-blad står i den nærmeste bladkiosk (den kan godt være ret langt væk, men så supermarked da, det andet lyder bare hyggeligere) fra torsdag 14.september. Det koster 34,95 kr. Oh well.