Animationsfilmen Animal Crackers er færdig. Det har den været længe. Siden 2016 faktisk.

Den var da også klar til biografpremiere den 21. april 2017, for amerikanerne fejrer national animal cracker-day den 18. april, så det ville jo være oplagt…! (Ja, de er skøre, de amerikanere).

Men biografpremieren er blevet rykket. Og rykket. Og rykket. Nu er vi i august 2018, og der er stadig ikke nogen konkrete planer om en amerikansk, endsige en verdens-premiere.

Hvad sker der?

Filmen har stemmer af John Krasinski, Emily Blunt, Danny DeVito, Ian McKellen og Sylvester Stallone, traileren ser sjov ud med en tilpas skør idé, og den har fået et par gode anmeldelser på baggrund af en visning på den store internationale animationsfestival i Annecy sidste år.

En af filmens instruktører er desuden Tony Bancroft, Disney-animator og instruktør på blandt andet Mulan, manden bag Pumba fra Løvernes konge og meget mere. Det er med andre ord en masse stærke og dygtige kræfter, der er involveret i denne tegnefilm.

Derfor spurgte jeg Tony Bancroft om, hvad der sker med hans film. Mens han spiste sin morgenmad, og det var aften i Danmark, fik vi os en god sludder via Skype – med hjælp fra Pernille Ørum til at formidle kontakten, tak for det!

Fra Hollywood til uafhængig

”Animal Crackers er Scott Christian Savas hjertebarn. Det er en historie, han digtede for sine børn, da de var små, og så fik han den idé, at han ville lave den som tegnefilm. Han kontaktede mig, og det var det helt rigtige tidspunkt for mig. Jeg ikke var involveret i andre projekter, og jeg havde samtidig lyst til at prøve kræfter med at lave en uafhængig film,” fortæller han.

Filmen handler om en familiefar, der har et modbydeligt fabriksarbejde hos sin svigerfar, hvor han prøvesmager hundekiks! Men så får han og hans familie tilbudt et gammelt cirkus, og med det cirkus følger nogle magiske dyrekiks, som forvandler en til et dyr, når man spiser dem! Det kommer der selvfølgelig en masse forviklinger ud af, men mere om filmens handling er svært at gisne fra, siden der kun er en trailer.

Udover Scott Christian Sava og Tony Bancroft var også Jaime Maestro tilknyttet som med-instruktør, og Tony Bancroft fortæller, at hvis han ser bort fra Mulan, så har det her været den bedste arbejdsoplevelse, han har haft.

”Jeg har altid været en del af det kommercielle Hollywood, jeg har arbejdet for Disney og Sony. Nu oplevede jeg, at vi tre stod for alle de kreative beslutninger, der var ikke nogle investorer eller executive producers involveret. Vi havde ikke meget tid, vi havde ikke særligt mange penge, men jeg kan godt sige dig, den frihed, vi oplevede, var fantastisk. Vi havde det bare sjovt hver dag.”

Fri leg og kreative åbenbaringer

Der var ingen regler for, hvordan de skulle gøre tingene, og de fulgte deres mavefornemmelse i forhold til, hvad der fungerede. Derfor blev det ofte de lidt utraditionelle ting, de holdt fast i. Som eksempel nævner Tony Bancroft stemmearbejdet fra John Krasinski og Emily Blunt, der spiller to hovedroller.

”De to er gift i virkeligheden, og de har et forrygende forhold. Når de kom ind i studiet var deres kemi så fed, at i stedet for at isolere hver skuespiller, som ellers er traditionen, for så man har bedre kontrol over lyden, besluttede vi os for at komme dem i den samme stemmeboks. De improviserede og kom op med små indskud, der var enormt charmerende og skønne, og det var aldrig sket, hvis vi havde holdt dem hver for sig. Den slags oplevelser blev kreative åbenbaringer for mig.”

Det lyder jo virkelig godt. Og hvorfor er det så, vi ikke får lov at se filmen? Det hænger ifølge Tony Bancroft og Scott Christian Sava sammen med det, at det netop er et kompromisløs kærlighedsprojekt fra Savas hånd – en uafhængig og utraditionelt lavet computeranimeret tegnefilm.

Hollywood-overløber

Tidligt i forløbet prøvede Scott Sava at få et studie til at samarbejde med ham, men det blev ikke til noget. Så lavede han og Tony Bancroft den film, de ville, og kontaktede igen filmselskaberne, nu med en helt færdig film.

”Rigtig mange af dem gav os tilbud. Men de prøvede at manipulere med situationen, for de vidste, at vi var små, at vi havde brug for, at filmen kom ud, at vi skulle tjene penge og betale investorerne tilbage. Og de sagde alle sammen ’I kommer ikke til at lave nogle penge. Men vi kommer til at lave mange penge. Men vil det ikke være fedt at få filmen ud, og så kan I måske tjene penge på jeres næste film.’ Scotts syntes, det var unfair, og han prøvede at forhandle. Men det gik de ikke med til.”

Tony Bancroft kalder Scott Christian Sava for en Hollywood-overløber og fortæller, at hans arbejdspartner ikke lod sig slå ud af de store studiers afvisning og i stedet henvendte sig til de små.

Der var straks mere held, for de små studier ville gerne have en færdig, prominent film på plakaten. Men så løb de ind i mere uheld. Det første lille studie gik konkurs, inden filmen kom ud, det samme gjorde det andet lille studie. Nu er Animal Crackers tilknyttet Entertainment Studios Motion Pictures, som regnede med at filmen skulle udkomme sidste år.

”Men de har bare siddet på filmen. Og de 100 millioner dollars, de havde til at udsende film, brugte de i stedet på at købe en weather channel. Det føles virkelig som om, at alt, der er gået galt, kunne gå galt.”

”Det ironiske er, at man tænker, det svære er at lave selve filmen. Men at få filmen ud har være det sværeste. Ganske få mennesker i USA har indflydelse på biografkæderne, og de har utrolig meget magt. Det kommer an på deres smag og vurdering. Hvis noget er for skævt og alternativt – men ikke på en prisvindende måde – på en kommerciel måde, noget som familier vil nyde, men som ikke er Disney/Pixar, så ved de ikke, hvad de skal stille op med det, og så får det ikke en chance.”

Monstre bag forhænget

Det er næsten en moderne version af David mod Goliat, bortset fra at David ikke har vundet over kæmpen – endnu. Tony Bancroft og jeg griner af, at vi allerede kan se for os, at der kommer en dokumentar ud af deres bestræbelser på at få Animal Crackers ud til publikum.

Tony Bancroft roser den utrættelige Scott Christian Sava, for i stedet for at tie og føje sig, så kæmper han videre og er blandt andet meget aktiv på de sociale medier.

På Animal Crackers Facebook-side er der gavmildt delt ud af klip fra filmen og alt det palaver, filmen er rendt ind i. Den er styret af Scott Christian Sava, der er hudløst ærlig og frygtløs. I juni måde taggede han således ejeren af Entertainment Studios Motion Pictures, Byron Allen, i et offentligt opslag, hvor han skrev, at han havde bedt om, at de blev løst fra deres kontrakt. Han venter stadig på svar…

”En del af mig tænker, ’Hvad laver du, er du sindssyg?!’ For Scott har trukket forhænget tilbage og lader alle se edderkoppespindene og monstrene. Jeg har diskuteret med ham, om det hjælper filmen, at han er så ærlig omkring hele processen. Men han føler så stærkt for, at folk skal have muligheden for at se den her film, så derfor deler han historien om, hvorfor den ikke er tilgængelig. Det er en balancegang – vi vil ikke brokke os, men vi deler vores frustration… Jeg ville ønske, du havde mulighed for at se filmen,” indskyder Tony Bancroft.

”Jeg er så stolt af filmen og alle dem, der har arbejdet på den. Der er så mange kræfter, der er gået ind i filmen, og efter at have arbejdet på den i 2,5 år, hvor vi har lagt al vores hjerte og sjæl i den, så vil vi bare gerne dele den. Det er den følelse, jeg sidder med nu. Vi laver først filmen for os selv, og bagefter vil vi have, at vores familie og venner skal se den, jeg vil bare gerne dele den med hele verden! Det sker forhåbentlig en dag.”

Foreløbig har en lille del af verden fået lov at se den. Filmen havde premiere i Kina den 21. juli i samarbejde med China Film Group, der har adgang til 12.000 biografer.

Tony Bancroft

Født 31. juli 1967 i Los Angeles, USA.

Uddannet på California Institute of the Arts, der er stiftet og delvist sponseret af Disney.

I 1989 blev han en del af det eksklusive Feature Animation hos Disney.

Han har arbejdet på Bernard og Bianca: SOS Australien, Skønheden og udyret, Aladdin og Løvernes Konge, hvor han var ansvarlig for designet af Pumba, det populære vortesvin.

I 1998 var han instruktør på Mulan.