Fra maj til og med juli viser Cinemateket i København en række animeer i forbindelse med deres programserie ”Manga! Anime! Japan!”

De er så godt som aldrig vist før på det store lærred i Danmark, så det er en god mulighed for at udvide ens horisont for, hvad anime rent faktisk har at byde på, for det er meget mere en Miyazaki, Studio Ghibli og Dragon Ball Z.

Her kommer en omtale af de syv film, der er på programmet fra nu af og indtil juli – se datoerne på Cinematekets hjemmeside.

Mind Game

I 2004 udkom Mind Game, og den er baseret på en manga af samme navn. Filmen er instrueret af Masaaki Yuasa, der er kendt for sin vilde stil – og den her film er vanvittig! Kort fortalt handler den om taberen Nishi, der bliver dræbt af et skud i … numsen, af den lokale yakuza, da hans tidligere barndomskæreste står overfor at blive voldtaget. Noget han har svært ved at finde modet til at forhindre.

Men han ender i en form for limbo, og så finder han alligevel modet til at handle.

Den skifter hele tiden stil, så den spænder fra det pæne og polerede til det kantede og flossede – der er håndtegnet, computeranimeret og ægte menneskers ansigter manipuleret med teknik og sat i kunstig kontekst. Med andre ord en filmoplevelse af de helt særlige.

Detective Conan: Zero the Enforcer

Detective Conan – eller mesterdetektiven Conan, som den danske oversættelse af mangaen hedder – handler om den 17-årige dreng Shinichi Kudo, der er en meget velklædt detektiv.

Filmen er fra 2018 og er nummer 22 i serien, og mangaen tæller snart 100 bind og har eksisteret siden 1994.

I denne historie står Conan overfor mystiske cyberangreb, der truer med at ødelægge Japans hovedstad. Der fokusereres på teknologi og overvågningssamfundet i denne spændende og udfordrende krimithriller.

A Silent Voice

Endnu en anime baseret på en manga, men det er næsten uundgåeligt og bestemt ikke en dårlig ting, hvordan universer kan leve side om side i trykt og levende form.

A Silent Voice fra 2016 handler om den døve pige Shoko, der bliver mobbet så voldsomt i skolen, at hun ender med at gå ud. Den værste mobber er drengen Shoya, men da de to mødes nogle år senere på gymnasiet, behandler han hende anderledes. Han bærer rundt på en masse skyld for, hvordan han behandlede hende.

Den har noget af den samme æstetiske skønhed, som succesen Your Name også har, men blander ikke magi ind i historien.

 

Laputa: Slottet i himlen

Man kan naturligvis ikke have en serie om anime uden at inkludere en film af Hayao Miyazaki. Denne er dog en af instruktøren første film og en lidt overset perle. Den er fra 1986 og er den første film, som det nyligt grundlagte Studio Ghibli stod bag. Den kom efter Nausicaä – fra vindenes dal, som den også er ret beslægtet med og står lidt i skyggen af. Den er dog virkelig værd at se, og for fans er det sjovt at se flere faste Miyazaki-elementer, som spændende fly og stærke kvinder.

Den unge pige Sheeta er blevet bortført af agent Muska, men de bliver angrebet af luftpiraten Dola og hendes sønner, der vil have fat i Sheetas halskæde. Hun falder ud af flyet, men lander langsomt og blødt på grund af halskædens magiske kræfter. Hun bliver fundet af drengen Pazu, og de to ender på et farligt eventyr sammen, blandt andet i jagten på Laputa, en svævende by.

Hjertets hvisken

Det her er en utroligt sød og charmerende film om meget ung kærlighed. Den 14-årige pige Shizuku er lidt en bognørd, men efter at have fulgt efter en kat, falder hun over en spændende antikvitetsbutik, hvis ejer er bedstefar til drengen Seiji. De to skændes lidt, men finder også ud af, at de begge to er meget passionerede væsner – hun med sine historier, og han bygger violiner.

Det dedikerede liv fletter sig ind i Shizukus fortællinger og drømme. Og også bedstefaren i butikken har en kærlighedshistorie, som fletter sig sammen med Shizukus liv.

Filmen udkom i 1995 og er udgivet hos Studio Ghibli. Instruktøren var det unge talent Yoshifumi Kondo, der var sat i sigte til at blive Miyazaki og Isao Takahatas efterfølger, men han døde desværre i en alder af 48 på grund af en blodprop.

 

Maquia: When the Promised Flower Blooms

Denne film er lavet af en af de nye, interessante instruktører fra Japan; Mari Okada har med Maquia fra 2018 lavet en spændende, smuk og særlig fantasyfilm om lorph-folket. De bruger livet på at væve et særligt stof, hvis billeder beskriver de ting, der sker i verden. Disse lorph-mennesker lever meget længere end normale mennesker, og derfor må de ikke forelske sig i folk som os – for det vil medføre stor ensomhed.

Men Maquia, en forældreløs lorph, ender selvfølgelig med at elske et menneske efter en katastrofe i hendes by – men på en lidt anden måde, end man måske skulle tro.

Road to Ninja: Naruto the Movie

Naruto har været en stor succes i Danmark med en mangeårig tv-serie og masser af mangaer. Men der er også lavet flere film med den frække og klodsede unge ninja, og nummer seks i rækken er en rørende og anderledes film fra 2012.

Her kommer forældreløse Naruto nemlig til en alternativ virkelighed, hvor hans forældre er i live. Til gengæld er hans veninde Sakuras forældre døde, og hun er en anderledes ubehagelig version af sig selv.

Selv om de to egentlig til at begynde med er glad for denne alternative verden, så sætter det deres venskab og deres evner på prøve – og minder dem om, at man skal passe på med, hvad man ønsker sig.