Det har på det seneste været meget svært at opdrive et klassisk Asterix-album, hvis man ikke ville gå på jagt hos antikvariaterne. Den danske udgiver, mediegiganten Egmont, har ganske enkelt droppet at genoptrykke den klassiske serie.
Og denne holdning til en kulturskat og tegneserieklassiker er måske grunden til, at det er lykkedes det anderledes initiativrige danske forlag Cobolt at overtage rettighederne til den.
Det var René Goscinny og Albert Uderzo, der sammen skabte Asterix i 1959, og med den en europæisk tegneseriesucces, der gik sin sejrsgang i de fleste lande i 60’erne og 70’erne, hvor den var med til at gøre tegneserier til noget, alle gerne ville indrømme, at de læste. I Per Dås geniale oversættelse blev Asterix et stykke litteratur, der samtidig var et stykke venlig satire over Europa og dets mange absurditeter.
Forlaget lægger op til en ambitiøs genudgivelsesplan, hvor hele serien vil blive tilgængelig, samtidig med at der vil komme nye albums af serien, som i dag tegnes af nye tegnere – som det dog i smuk stil er lykkedes at matche den oprindelige.
“Asterix er en genistreg”
Om grunden til, at Cobolt nu satser på Asterix, siger forlagschef Carsten Søndergaard, (der startede sin karriere med at stifte Tegneserieklubben Asterix i 1969):
“Fordi Asterix grundlæggende er femstjernet læsning for børn, unge og voksne. Den er sammen med Tintin den europæiske tegneseries kronjuvel. Kernen i Asterix er tidløs, slagfærdig satire og utrolig vellykket ramasjang i en storslået verdenshistorisk kulisse – tilsat forførerisk lokalkolorit, der fungerer universelt og spejler den moderne verden. Måske endda særligt i et lille land som Danmark.”
“Asterix er en genistreg som fortælling, som tegneserie, som sprogligt og grafisk udtryk, der formår at engagere og gribe enhver læser med smilebåndet intakt. Der er liv, stemning og fest over Asterix, men samtidig også eftertænksomhed og kultur – skæppeskøn lavkultur blandet med slet skjult finkultur i ét. Vi får som læsere lov til at grine ad os selv, næsten uden at vide det. Selv med 60 år på bagen fremstår Asterix fortsat i det 21. århundrede som en ur-tegneserie, et af de mest lysende eksempler på, hvad tegneseriekunsten formår.«
De danske udgivelser
Allerede i december udkommer de første nye udgivelser med Asterix. Det er de nye samlebind, der får titlen DEN STORE ASTERIX og samler de klassiske historier. I begyndelsen af 2020 udkommer det helt nye album 38 ”Vercingetorix’ datter”. I løbet af de kommende år bliver samtlige de klassiske album også udgivet enkeltvis.
