Back to the future genudkommer på 4K Bluray, og der skal nok være mange, der køber den….en gang til. Vores gæsteforfatter Peter Chr. Gulmann er fan af serien og dens univers, og fortæller her om denne ubestridte klassiker.

We’re back! 

I 1985 blev der skabt filmhistorie, og man skal have sovet under en sten – eller måske været ude på en længere tidsrejse – hvis man ikke kender Back to the Future-filmene! 

Teenageren Marty McFly bor i Hill Valley i Californien i 1985. Han er kæreste med Jennifer Parker og drømmer om en dag at blive professionel musiker. Marty er gode venner med den excentriske videnskabsmand og opfinder Emmett ”Doc” Brown. En aften afslører Doc sin seneste opfindelse for Marty: En tidsmaskine i form af en ombygget og modificeret DeLorean sportsvogn! Under de første testkørsler går det naturligvis galt, og Marty befinder sig pludseligt i 1955, ovenikøbet uden Doc og den ekstra plutonium, som tidsmaskinen skal bruge for at komme tilbage til 1985. Marty kommer tilmed til at forhindre, at hans forældre forelsker sig i hinanden i 1955, hvorved Martys egen eksistens er truet! Den eneste, som kan hjælpe ham tilbage til fremtiden, er Doc – vel og mærke en 30 år yngre Doc, som i 1955 er lykkeligt uvidende om Marty, 1985 og ja, tidsrejser! 

Med Docs hjælp kommer Marty naturligvis tilbage til 1985, ovenikøbet til et delvist forandret Hill Valley, takket være sine handlinger i 1955. Men eventyret er ikke slut for den tidsrejsende Marty, der i den efterfølgende film må rejse frem til 2015 for at hjælpe sin egen søn, for dernæst i 3’eren at tage en tur helt tilbage til det vilde vesten i 1885 for at redde Doc fra en forfærdelig skæbne.

Et 80’er ikon 

Back to the Future filmene er instrueret af Robert Zemeckis, som også skrev manuskripterne sammen med filmmanden Bob Gale. Manuskriptet til den første film lå klar i 1981, men i Hollywood var der ikke den store interesse for projektet, indtil Steven Spielberg meldte sig på banen som producent. Back to the Future havde premiere i 1985 og blev en kæmpe succes, hvilket banede vejen for filmens to efterfølgere, som havde premiere i henholdsvist 1989 og 1990.

Trilogien har for mange en nærmest ikonisk status blandt film fra 1980’erne og start 90’erne. Filmene er visuelt imponerende, selv efter moderne målestok. Effekterne, navnlig i 2’eren og 3’eren, var ganske banebrydende for deres tid og gjorde det blandt andet muligt, at den samme skuespiller kunne optræde i flere roller på lærredet samtidigt! Selvom der oprindeligt ikke var planlagt andre film end den første, er de tre films gennemgående fortælling eminent skruet sammen, så trilogien fremstår som et samlet og helstøbt mesterværk. Fortællestilen er humoristisk, historien er medrivende og til tider rørende, og selvom man har set filmene mange gange, er filmenes grundlæggende præmis – hovedpersonernes forsøg på at komme videre til en anden tid uden at skabe alt for megen ballade i den originale tidslinje – både hæsblæsende og nervepirrende! Alt skal naturligvis times og foregå i nøje overensstemmelse med Docs videnskabelige beregninger, og når det lykkes (hvad det naturligvis gør), er det som at være vidne til en nøje koreograferet ballet, som f.eks. da Marty i 2’erens sidste minutter skal have fat i en bog med sportsresultater, som i er faldet i de forkerte hænder. Eller da Doc og Marty 1885 må tage et damplokomotiv i brug, for at få den avancerede DeLorean til at nå op på de 88 miles i timen, der i filmene er altafgørende for at rejse i tid. 

Den sympatiske Marty McFly spilles af Micheal J. Fox, som allerede i 1985 var et kendt ansigt fra sin rolle i serien Family Ties (Blomsterbørns børn, 1982-89).  Christopher Lloyd formår på mesterlig vis at give den excentriske Doc Brown både liv og karakter. En helt særlig indsats ydes af Thomas F. Wilson, som spiller trilogiens dumme svin Biff Tannen (og dennes tilsvarende usympatisk slægtninge i op- og nedstigende linje). Wilson spiller rollen så overbevisende, at det overrasker at skuespilleren i interviews og baggrundsmateriale til trilogien fremstår som en flink og hæderlig fyr!

De forrygende soundtracks er skabt af Alan Silvestri, ligesom filmene gør brug af musik fra store 80’er kunstnere som Huey Lewis and the News, (Edward) Van Halen og ZZ Top. Fess Parkers ”The Ballad of Davy Crockett” og The Four Aces’ ”Mr. Sandman” er med til at sætte scenen for USA i 1955, og i bestræbelserne på at genforene sine forældre må Marty gribe guitaren og opføre en nyfortolkning af ”Johnny B. Goode”, et nummer som Chuck Berry vel og mærke først udgiver tre år senere, i 1958!

Tiden som hovedperson

Tidsrejser har været genstand for mange fortællinger, simpelthen fordi tid er noget som fascinerer os mennesker. I Back to the Future er tiden i sig selv naturligvis et hovedelement i fortællingen. Den første film i serien kan i år fejre 35 års fødselsdag, og når jeg ser filmen sammen med min søn på elleve år, er han i år ligeså gammel som jeg var i 1985, da jeg så filmen for første gang. Forskellen er imidlertid, at Marty ”kun” rejser 30 år tilbage i tiden til 1955, hvorimod Martys nutid i 1985 ligger hele 35 år tilbage i tiden i dag. Avs for den!

Det er sjovt at tænke på, at trilogiens indledende popularitet i 1985 nok delvist kan tilskrives nostalgi forbundet med 1950’ernes USA, altså den tid som Marty rejser til i den første film. Filmenes fortsatte popularitet i dag er sandsynligvis forbundet med nostalgi for i 1980’erne, Martys egen tid og det årti, hvor vi som seere første gang stiftede bekendtskab med Marty, Doc og DeLorean-tidsmaskinen.

Trilogiens egen tidsrejse

Trods sin egen 35-årige tidsrejse er trilogien stadigvæk populær. Den 20. oktober i år udkommer Back to the Future-trilogien for første gang på 4K Blu-ray, med opdateret lyd og billede og timevis af ekstramateriale. Jeg har bestilt mit eksemplar! 2020 er også det år, hvor legetøjsgiganten Playmobil lancerede en tidsrejseklar DeLorean komplet med Marty-figur, Doc og Docs hund Einstein (samt ekstra plutonium).  I Lego Dimensions (2015) kan man spille som Doc og Marty, og i 2010 udgav Telltale Games adventurespillet ”Back to the Future: The Game”, som i øvrigt får en klar anbefaling med på vejen herfra. Den fortsatte popularitet kan også ses i referencer i film som ”Ready Player One” (2018) og i 3. sæson af tv-serien ”Stranger Things” (2019). 

Et gennemgående element i filmene er udviklingen i den fiktive californiske by Hill Valley, som vi ser i forskellige udgaver i tidsrummet 1885-2015. Hill Valley i 1955 er en idyllisk by i en optimistisk og blankpoleret æra i amerikansk historie. I ”nutidens” 1985 er byen i forfald, og en stor grå parkeringsplads har afløst parken på byens hovedtorv. I 2015 ser vi atter et Hill Valley i økonomisk fremgang, præget af optimisme og moderne teknologi såsom flyvende biler og ditto skateboards. Da Marty rejser til 1885, er Hill Valley et spirende nybyggersamfund i klassisk western-stil. Helt galt går det dog, da Marty uforvarende bliver årsag til det dystopiske 1985 i en alternativ tidslinje, ”Hell Valley”, hvor seriens gennemgående skurk Biff Tannen regerer som enevældig og korrupt finansfyrste!

idsrejser skal man som bekendt være forsigtig med, og hovedpersonernes handlinger i de forskellige tidsperioder har mærkbare konsekvenser i nutiden. Back to the Future-trilogiens budskab er dog yderst positivt: Vi er selv med til at skabe vores fremtid, eller som Doc konkluderer: ”Your future hasn’t been written yet. No one’s has! Your future is whatever you make it. So make it a good one!”

Back to the Future (1985), Back to the Future Part II (1989) og Back to the Future Part III (1990).

Instruktør: Robert Zemeckis.

Manuskript: Bob Gale og Robert Zemeckis.

Medvirkende: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Thomas F. Wilson, Claudia Wells, Elisabeth Shue, Crispin Glover, Mary Steenburgen og James Tolkan.

Alle tre film kan ses på Netflix og er udgivet på DVD og Blu-ray. 4K Blu-ray (DigiBook / 4K Ultra HD + Blu-ray + Digital HD) udkommer d. 20. oktober 2020.