Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Balto

Balto er en dejlig tegnefilm med masser af skønne og skægge figurer, dramatisk handling og hjertevarme – og så er den baseret på en ægte historie.

Det lægger filmen selv vægt på ved at inkludere live action-optagelser, hvor en ældre kvinde går rundt med sit barnebarn i Central Park. Hun leder efter statuen af slædehunden Balto for at kunne fortælle historien om, hvorfor en hund overhovedet har en statue i den storslåede park.

For Balto er ægte – han var en siberian husky, der i 1925 fragtede medicin til Nome i Alaska, da alt andet transport fejlede på grund af det voldsomme vejr, og dermed var hunden med til at forhindre en difteri-epidemi.

Bastarden bliver mobbet

Nogenlunde den del er med i filmen, men så heller ikke mere – og Balto er ændret fra siberian husky til at være en ulvehund. Og derfor bliver han mobbet og hånet af de rene racehunde, der ser ned på et dyr, der har vilde instinkter.

Særligt hunden Steele, der er leder af byens førende slædehundeteam, er efter Balto. Sammen med sine småtbegavede kumpaner mobber de vores helt og får ham i uføre hos menneskene.

Heldigvis har han også nogle gode venner, og de er skægge. Baltos bedste ven er gåsen Boris, en klog og loyal fyr, der hænger på to ret specielle isbjørne, Muk og Luk, som kalder ham onkel. Hvorfor de gør det, får man ikke at vide, men det gør heller ikke noget – de er to lidt håbløse typer, hvoraf den ene kun taler et mærkeligt bjørnesprog, og så kan de ikke svømme.

Det er ikke kun de andre hunde i byen Nome, der ikke kan lide Balto, det er også menneskene, der råber af den hjemløse ulvehund. Men den røde husky Jenna kan godt lide Balto – og Balto er småforelsket i hende, så det er jo dejligt, bare ikke for Steele, der også kan lide Jenna – og det kan hendes menneskepige-ejer Rosy også.

Vanvittig hund

Rosy bliver syg med difteri, lige som byens læge løber tør for medicin – og hun er én ud af mange, så derfor skal der nyt til byen, så de ikke alle sammen dør.

Det er voldsomme sager i en børnefilm, men det er der faktisk en del af. Steele, der i første omgang bliver sendt af sted som førerhund for et koppel for at skaffe medicinen, bliver ganske vanvittig og træffer sindssyge valg uden hensyn til mennesker eller hunde.

Balto, der er urolig, fordi hundeslæden er alt for længe væk, tager derfor selv af sted. Og det viser sig selvfølgelig at være en fordel for ham, at han besidder sin mors primale egenskaber. Og så er han kløgtig, modig og får også lidt hjælp fra sine venner.

Tegnefilmstudie i London

Det er nogle rigtig gode stemmer i filmen – Balto er en ung Kevin Bacon, Boris har stemme af Bob Hoskins, der fyrer den af med russisk accent, Phil Collins er både Muk og Luk og Jim Cummings er en modbydeligt god Steele.

Filmen var den sidste ud af tre film, der blev lavet på Spielbergs Amblimation-studie i London – senere grundlagde nogle af kræfterne bag DreamWorks i 1994 – og Steven Spielberg er også executive producer på filmen.

Med på produktionen var adskillige animatorer med tilknytning til dansk animation:

En af chef-animatorerne var Valhallas instruktør Jeffrey J. Varab, og flere andre tegnere var også med, som for eksempel Jakob Hjort Jensen (i dag på Dreamworks), Luca Fattore (italiensk animator, der i dag er på Wilfilm i København), Stefan Fjeldmark (kendt blandt andet som instruktør af Jungledyret Hugo og Hjælp, jeg er en fisk), Jørgen Lerdam (kendt blandt andet som instruktør af Olsen Banden-tegnefilmene), Erik Schmidt og Aksel Studsgarth (der senere var med til at starte det danske VFX-studie Ghost). Udover filmen selv er der altså kommet meget godt ud af produktionen af Balto.

Instruktøren er Simon Wells, der også instruerede de to andre Amblimation-film Rejsen til Amerika II og den funky dinosaur-film We’re Back! A Dinosaur’s Story, og siden også Prinsen på Egypten, Milo på Mars og live action sci fi-filmen Time Machine.

Med Balto lavede han en effektiv og stærk historie om en modig ulvehund, der kan inspirere os alle.

Balto, 1995

Instruktør: Simon Wells

Hovedroller: Kevin Bacon, Bob Hoskins, Bridget Fonda, Jim Cummings, Phil Collins

77 min.

Filmen kan streames på Netflix.