De små korte forfilm er en stolt tradition på Pixar, og de er med vilje eksperimenterende. Nu er en af kortfilminstruktørerne avanceret til spillefilm. Domee Shi, der instruerede Bao, som blev vist i biografen før Pixars De Utrolige 2, skal instruere sin egen spillefilm på studiet.

Vi ved endnu ikke, hvad hendes nye film handler om, men kortfilmen Bao delte vandene. Nogle fandt den dybt sær og ubehagelig, andre rørende og herligt anderledes.

Jeg selv hører til sidstnævnte. Kortfilmen handler om en kinesisk husmor, der virker lidt træt af livet. Hun laver pligtopfyldende mad til sin mand, der er sådan en slags, der ser fjernsyn, mens hans spiser, og så bare smutter på arbejde. Hun er ensom og glædesløs, men som hun er ved at tage en bid af en dampet dumpling, bliver den levende.

Og kvinden får moderlige følelser for den! De handler sammen, kører i bus sammen, og fordi, det er en fyldt dumpling, har den det med at blive trykt flad, men så får den bare en skefuld mad, og alt er godt igen.

Men dumplingen vokser og bliver større, og som det er med andre børn, der bliver store, så får den egne interesser og sit eget liv.

Haps!

Klimakset er chokerende. For da dumpling-drengen har pakket sine ting og er ved at forlade sit hjem, bliver moren så frustreret, at hun spiser ham! Og bryder sammen i gråd.

Dumplingen er ikke ægte. Den er selvfølgelig en metafor for hendes menneskesøn. Filmen er en anderledes og rørende historie om en forælders sorg over at skulle give slip på sit barn.

Instruktøren bag Bao er kinesisk/canadiske Domee Shi, der var den første kvinde, der instruerede en Pixar kortfilm.

Domee Shi har tidligere arbejdet på film som Inderst inde, De Utrolige 2 og den kommende Toy Story 4, og nu skal hun lave sin egen animerede spillefilm for Pixar.

Den er stadig  på udviklingsstadiet, men Pete Doctor, der var hendes mentor på Bao, opfordrede hende til at gå til kanten med sin film – og lidt over. Forhåbentligt fastholder hun sin lidt aparte smag og fortælling i det kommende 90-minutters format.

 

Domee Shi

Født i 1989 i Kina.

Har arbejdet for Pixar siden 2011 som storyboarder og instruktør.

Har blandt andet arbejdet på Inderst inde, De Utrolige 2 og Toy Story 4.