Det er sjældent, at tegnernes skitser finder vej til Anders And & Co.s sider. Det er jo heller ikke meningen, at vi skal se dem, men når det gælder Carl Barks’ skitser, vil vi selvfølgelig se det hele.

Denne uges Anders And-blad (Nr. 2/2022) byder foruden det sædvanlige blad på et ekstrahæfte i serien Andeby Posten. Andeby Posten har haft meget forskelligt indhold, og begyndte vist som en slags fiktiv avis for Andeby, men er nu mere orienteret i retning af ekstramateriale om tegneserierne for fans. En fin udvikling!

Andeby Posten nr 01/2022 indholder to fremragende historier af Carl Barks – som han dog ikke selv har tegnet. Det har den fabelagtige hollandske tegner Daan Jippes – for det er to historier, Barks skrev og skitsede – og som Jippes så mange år senere rentegnede og gjorde klar til publikation.

Og hvilken rentegning. Jippes har jo bestemt sin egen stil, som er meget dynamisk og har en tendens til at overdrive figurernes bevægelser på en ofte meget sjov måde. Men her har han behersket sig og helt bevidst forsøgt at få det til at se ud som om, Carl Barks selv havde tegnet.

Det er med andre ord en behændigt svindelnummer, og en stor fornøjelse at læse. De to historier er Varluveminen fra og Rottefængeren fra Andeby, som Barks altså skrev og lavede en del skitser til engang i 60’erne i den periode, hvor han overveje at gå på pension.

Jippes samlede de to historier op langt senere og gav den nyt liv – Varulveminen havde Tony Strobl allerede tegnet omkring 1968, men i sin egen streg (som var fin, bare ikke Barks…).

De to historier er ægte Barks, og et bevis for, at han stadig var en stor fortæller også sidst i karrieren. Og det er Daan Jippes’ fortjeneste, at man læser dem og føler, det er den ægte vare.

Andeby Posten bringer en grundig artikel om “samarbejdet” mellem Barks og Jippes – og der er flere spændende artikler i samme blad.

Anders And & Co nr 2/2022 udkommer torsdag 13. januar 2022.