Det var en stor skuffelse, da der i 2007 var premiere på Det gyldne kompas, første filmatisering af Philip Pullmans mesterlige fantasy-trilogi His Dark Materials fra 1996.

Trods filmens flotte udseende fungerede den slet ikke. Blandt andet havde den enorm berøringsangst med historiens skarpe religionskritik, som derfor blev nedtonet og ærligt talt gjorde det hele ret fesent. Skuespillet var uengageret, og det føltes forlorent, så det var nok meget godt, at det blev ved den, og at de to følgende film, Skyggernes kniv og Ravkikkerten, blev sløjfet.

Filmselskabet New Line lancerede ellers filmen som den nye Ringenes Herre-film succes, hvilket de overgjorde i pinlig grad i filmens trailer…

Hvorfor forsvinder børnene?

Men nu er BBC heldigvis på trapperne med en ny serie baseret på de populære bøger, og det er vi mange, der er glade for.

Det er nemlig en spændende fortælling:

12-årige Lyra bor i en alternativ verden, der på mange punkter minder om vores. Og alligevel slet ikke. Det helt særlige ved denne verden er daimons, dyr som er tilknyttet mennesket. Forholdet mellem daimons og menneske er helligt, og de kan ikke skilles ad uden katastrofale konsekvenser.

Alligevel er det, hvad der sker i bøgerne: der er vedholdende rygter om børn, der forsvinder, og de værste rygter går på, at børnene bliver frataget deres daimoner. Det viser sig at holde stik, og det er Lyra, der opdager det, da hun efter en længere færd er endt i Svalbard, hvor der er talende Panserbjørne.

Det viser at være en religiøs ting, at børnene bliver frataget deres daimons – det har noget at gøre med det mystiske ”støv”, og man har et ønske at bevare børnenes uskyld på den måde…

En rig verden

Det er den smukke Mrs. Coultier, der står bag forsøgene, og på et tidspunkt i bøgerne tager hun den forældreløse Lyra, der er opvokset på et universitet, til sig. Men hun har en relation til Lyra og en forhistorie med Lyras onkel, den opdagelsesrejsende Lord Asriel.

Og der er mange overraskelser. Der er også mange spændende kulturer, mekanikker og karakterer, blandt andet luftskipperen Lee Scoresby, panserbjørnen Iorek Byrnison, hekse og det kærlige flodfolk jypsier med blandt andet Farder Coram og John Faa i spidsen.

Lyra lærer at læse det spændende alethiometer, der er et kompas, hun kan bruge til at læse frem i tiden med via associationer.

BBC bag ny serie

Det er en kompleks og alligevel lettilgængelig fortælling, som BBC nu har kastet sig over. Der er kommet en teaser-trailer, og i rollen som Lord Asriel ses karismatiske James McAvoy, Lin-Manuel Miranda er Lee Scoresby og Ruth Wilson Mrs. Coulter.

Det er bekræftet, at der kommer to sæsoner på otte afsnit, og optagelserne til første sæson er færdige. Hvis alt går vel, så komme der fem sæsoner og 40 afsnit i alt.

Den første sæson har premiere engang her i 2019, og i USA bliver den vist på HBO, så det er ikke fjernt at tænke, at den også bliver vist på den streamingtjeneste her i landet.