Hvem kan huske The Black Hole? Netflix har gravet den frem, og nu kan den streames. Men hvad er The Black Hole?

I halen på Star Wars kom klonerne – og på alle filmselskaber i både Hollywood og resten af verden brugte man en del af 1978 på at overveje, hvordan man kunne lukrere på eller kopiere George Lucas’ succes. De billige er de sjoveste, bedst måske Star Crash, hvor den smukke Caroline Munro og en ung David Hasselhoff tappert forsøgte at skabe lidt stjernekrigs-agtig magi på trods af et meget lavt budget.

Og så var der tv-serien Battlestar Galactica, hvor producenten Glen A. Larson gjorde, hvad han var bedst til – lave kloner, der alligevel havde et eller andet særpræg, så det ikke var helt grotesk.

På Disney-studierne i Burbank var der krise, som så ofte før. Årene efter Walt Disneys død i 1966 havde set en stadig faldende succesrate, og cheferne var i evindelig tvivl om, hvad der kunne bringe firmaet videre. Det gjorde ondt, når mange kritikere sagde, at George Lucas med sit rumeventyr havde skabt noget af den magi, man savnede i nye Disneyfilm.

Men faktisk var Disneys bud på deres egen Star Wars ikke en helt ny idé. Den gamle manuskriptforfatter Winston Hibler – han var med på både Askepot og Peter Pan – havde fundet på en idé, han kaldte Space Station One, en slags katastrofe-film i rummet. Den var ikke blevet til noget, men Disneys svigersøn Ron Miller, der var topchef, mente, at den lignede noget, der kunne bruges – og den skulle for alt i verden ud, før Lucas var klar med sin Star Wars-sequel.

Filmen blev til The Black Hole, den kom i 1979 og hed Det Sorte Hul i Danmark. Men den blev ingen succes. Historien om en rumstation, der suges ind i et sort hul, havde slet ikke den karakter af eventyr og kamp mellem det gode og det onde, der var Star Wars’ kerne – og selvom Disney satte alle markedsførings-sejl til, blev modtagelsen skidt.

Men som med alle den slags fiasko-film havde filmen fans. Især børn, der var sultne efter flere rumeventyr, åd den råt. Der var en sjov robot med, et flot rumskib, action – og musik af selveste John Barry.

Nu er den så dukket frem af glemslen og vi kan se den i dag. Tak til Netflix, for alle, der elsker obskure gamle film må kaste sig over dette klenodie, som betød en økonomisk øretæve til Disney og en af de første fiaskoer, der i sidste ende medførte Ron Miller og hans folks nedtur og banede vejen for et nyt regime, der i midt-firserne revitaliserede Disney under ledelse af Roy Disney Jr. Men det er en anden historie. I denne weekend skal vi se…. The Black Hole!

 

The Black Hole, 1979

Instruktør: Gary Nelson

Hovedroller: Maximiliam Schell, Anthony Perkins, Robert Forster.

98 min.

Filmen kan streames på Netflix.