Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Bone Tomahawk (2015)

Som stor fan af både traditionelle westerns og klassisk horror er blandingen af de to genrer en ekstra fornøjelse. Og sjældent er det gjort mere intenst, veloplagt og underholdende end i S. Craig Zahlers Bone Tomahawk, der aldrig nåede danske biografer – udover, selvfølgelig, CPH-PIX, men som nu er dukket på op HBO Nordic.

Der er en helt særlig fortættet B-film-stemning, så man skulle tro instruktøren hed John Carpenter eller Roger Corman. Filmen tog da heller ikke mere end 21 dage at optage i og omkring den velkendte Paramount Movie Ranch, som siden 50’erne har leveret locations til utallige store og små westerns.

Plottet er helt simpelt: En gruppe mænd drager på en umulig mission for at finde den enes kone og to andre, der er forsvundet. De er taget til fange af en grusom stamme af huleboere, der er kendt for at dyrke kannibalisme. Undervejs går alt galt, og det er en ussel samling helte, der endelig når frem til de uhyggelige kannibaler.

Blandingen af horror og western er perfekt. Den intense, støvede atmosfære og de ekstremt brutale kannibaler er et suverænt match, og Craig Zahlers sans for at bruge sine meget kapable skuespillere (anført af altid strålende Kurt Russell), billederne og den fremragende, ildevarslende lydside sørger for en oplevelse, der både er ren kliché og fyldt med originalitet.

Der er mindelser om den oprindelige Texas Chainsaw Massacre i scenerne hos kannibalerne, men også inspiration fra meget gamle cowboyfilm, for selvom de dengang naturligvis ikke var så eksplicitte og voldelige, så legede disse gamle film ofte med horror-elementer.

Bone Tomahawk har derfor mindelser om den legendariske Riders of the Whistling Skull (1937), hvor en gruppe cowboys finder en forsvunden indianerby i bjergene og overraskes af, at indbyggerne stadig lever. Men også den lidt tossede Hidden Valley (1932) med Bob Steele, hvor indianerne er lige ved at gennemføre en menneskeofring, da vore helte bliver reddet – i et Good Year-luftskib…

Men altså: Bone Tomahawk er endnu et bevis for, at western-genren lever i bedste velgående – og at den bestemt ikke tager skade af et skud horror.

Udover at have instrueret denne film (og siden da to andre) har S. Craig Zahler (født 1973) skrevet en prisbelønnet westernroman – og været trommeslager i metal-bandet Realmbuilder.

Bone Tomahawk, 2015

Instruktør: S. Craig Zahler

Hovedroller:  Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Lili Simmons, Richard Jenkins m.fl.

132 min.

Filmen kan streames på HBO Nordic.