Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Brigsby Bear

Hvis du vil se en film med mennesker i bamsekostumer, Mark Hamill og masser af VHS-bånd og 80’er-referencer, men ikke have begyndelsen og præmissen spoleret, så hold op med at læse nu nu NU!

Post-apokalypse – eller hvad?

For de andre af jer, kan I sammen med mig undre jer over, at en hjertevarm, sjov og festlig film i Brigsy Bear også hænger sammen med et kidnappet og hjernevasket barn. Det lyder vanvittigt, og det er det også.

James er en knap voksen fyr, der bor i et meget barnligt værelse. Alt – tapet, sengetøj, tøj, legetøj med mere er dækket af Brigsby Bear – en bamse a la vores egen fra Bamses billedbog.

Han bor med sine forældre –Mark Hamill og Jane Adams – og de er nogle løjerlige typer, der begejstret hører deres voksne dreng fortælle om seneste afsnit af Brigsby Bear. De bor i en bunker og ser på stjerner gennem et lufttæt telt på jorden.

Man formoder, at der er sket alverdens atomulykker. Indtil en massiv politistyrke kommer fræsende og tager James med sig.

Mangler sit daglige tv-fix

Det viser sig, at hans forældre slet ikke er det, men er nogen, der har kidnappet ham for masser af år siden.

Hans rigtige forældre er lykkelige for at få deres dreng hjem, men det går ikke så nemt for James at akklimatisere – alt hvad han vidste om verden viser sig at være løgn – og det værste er, at der i denne virkelige verden ikke er et dagligt Brigsby Bear-afsnit.

Hans ikke-far har simpelthen filmet de hundredevis af afsnit og er inde i Brigsby og også inde i den onde Sun Snatcher, en solformet skurk. Mark Hamill brillerer ikke overraskende med de to stemmer, noget han er vandt til med sine mange år som Joker i den animerede Batman – han skal også være Chuckys stemme i det kommende remake af Barneleg.

Kyle Mooney som James er lidt for gammel og, mærkeligt nok, lidt for akavet som James, men han er alligevel charmerende. Det er dog svært at spille op mod Hamill, der er ganske forrygende som kærlig psykopat.

Politidetektiven Vogel – spillet utroligt veloplagt af Greg Kinnear – har et blødt punkt for den hjælpeløse James, og hans fortid som amatørskuespiller viser sig at komme ham til gode.

Fagre nye verden

James har en teenage-lillesøster, der tager ham med til fester, hvor han møder smukke unge kvinder, hårde stoffer og spændende fyre. Omverdenen tager heldigvis kærligt imod den lidt sære knægt.

Den her film er en blanding af Napoleon Dynamite og Be Kind Rewind. Fuld af akavet kreativitet og hittepåsomhed.

Instruktøren er Dave McCary, kendt fra Saturday Night Live, der her debuterer med et ægte indie-hjertebarn. Han har skrevet historien sammen med venner fra SNL, og andre SNL’ere har cameos og producerer, ligesom makkerparret Phil Lord og Chris Miller også er producere. Det er prominent støtte fra nogle af de sjoveste og mest gale i branchen.

Brigsby Bear, 2017

Instruktør: Dave McCary

Hovedroller: Kyle Mooney, Mark Hamill, Matt Walsh, Greg Kinnear, Claire Danes, Jane Adams, Ryan Simpkins m.fl.

97 min.

Filmen kan lejes på Plejmo.