B-film er et amerikansk fænomen, skabt i 1930’erne, da biograferne var umættelige og krævede både store film med store stjerner – og små film med små stjerner og endnu mindre budgetter. Men fænomenet bredte sig og efter 2. verdenskrig fik de fleste europæiske lande en tilsvarende produktion af billige små film, der fyldte de lokale biografer. Italienerne og tyskerne blev gode til også at eksportere deres – og begreber som spaghettiwesterns og italiensk horror opstod.
Men også briterne havde en stor B-film-produktion. I 60’erne fik de eksport-succes med gyserfilmene fra Hammer og andre studier. Dykker man ned i den britiske filmhistorie er der dog en righoldig B-film-tradition længe før Christopher Lees Dracula. Ikke film, der nåede langt ud i verden, men som underholdt englænderne i biograferne i 50’erne og som i dag dyrkes af filmselskabet Renown, der både udgiver dvd, driver sin egen tv-station (Talking Pictures TV) – og som nu også har solgt mængder af gamle engelske film til Amazon Prime. Her kan man nu opdage disse film, ofte i meget smukt restaurerede versioner.
Og det er værd at gå på jagt, for disse små film er ofte langt bedre, end man skulle tro. Og de giver et unikt indblik i engelsk kultur i 50’erne – som tydelige forløbere for den syndflod af TV-krimier, der i vor tid har gjort detektiver som Barnaby elskede… også her i Danmark.
Jeg har samlet en lille håndfuld af dem, jeg synes er bedst – og som jeg må sige, at jeg aldrig havde hørt om før nu. Mit indtryk af engelsk film var begrænset til de store klassikere: Ealing-komedierne, de store dramaer og selvfølgelig de moderne, social-realistiske film. Det her er noget helt andet.
De er alle ganske korte, 65-75 min, økonomisk fortalt, men altid ret velskrevne, velspillede og på en eller andet måde mere autentiske end amerikanske B-film fra samme periode. De byder på et væld af engelske skuespillere, der var meget kendte i sin tid – og så et par amerikanske stjerner, der kom forbi og gav lidt international kulør.
Det er krimier alle sammen, ikke egentlig film noir, selvom de tit er smukt filmet med masser af skygger og stemninger. Der er mængder af scener optaget on location, så man får datidens England at se. Og det er tydeligt, at mange af instruktørerne har arbejdet hårdt for at få mere ud af de meget spinkle budgetter.
Prøv én – man kan nemt blive hooked, for det er en helt særlig stemning, disse film byder på. Og der er heldigvis engelske undertekster på de fleste, så man fanger hver en detalje i intrigen.
No Trace (1950) af John Gilling
En arrogant krimiforfatter (Hugh Sinclair) myrder en pengeafpresser – og følges så med politimanden, der opklarer mordet. Helt oplagt forlæg til Columbo-serien med helt samme struktur.
The Gamma People (1956) af John Gilling
To journalister opklarer de bizarre hjernevask-eksperimenter i en lille opdigtet diktaturstat (der minder om Bordurien fra Tintin). Amerikanske John Douglas spiller den ene. Mere sci-fi end krimi.
3 Steps to the Gallows (1953) af John Gilling
Amerikaner (Scott Brady) kommer til London, hvor han skal forsøge at redde sin bror fra galgen i London. Han skal med andre ord finde den rigtige morder….
The Hi-Jackers (1963) af Jim O’Connoly
Intenst og velfortalt historie om en bande, der kaprer lastbiler og stjæler deres last. Vor helt (Anthony Booth) er en chauffør, der mistænkes for at være i ledtog med forbryderne.

The Passing Stranger (1954) af John Arnold
En flygtet amerikansk forbryder (Lee Patterson) søger tilflugt i en landevejscafe, hvor ejerens datter (Diane Cilento) falder for ham – men politiet er på færten. Fin atmosfære!
The Quiet Woman (1951) af John Gilling
En ung kvinde (Jane Hylton) er ny indhaver af en kro ved vandet. Der smugles varer fra kontinentet, og hun bliver uforvarende indblandet. Helt poetisk i beskrivelsen af den lille havneby.
Echo of Diana (1963) af Ernest Morris
En kvinde (Betty McDowall) forsøger at finde sandheden bag sin mands død i en flyulykke i et fjernt land. Ret klodset fortalt, men alligevel ikke dum.
The Scamp (1957) af Wolf Rilla
En utilpasset teenager (Colin Petersen, senere trommeslager i Bee Gees!) får hjælp til et bedre liv af sin plejefar (selveste Richard Attenborough). Meget usædvanligt plot for en B-film, ikke helt vellykket, men velspillet og meget velment.
Marilyn (1943) af Wolf Rilla
Cafeejerens smukke kone (Sandra Dorne) har en affære med den nye mekaniker (Maxwell Reed) i denne engelske variation over temaet fra Postbudet ringer altid to gange. Fantastisk stemning.

The Large Rope (1953) af Wolf Rilla
En tidligere straffefange (Donald Houston) vender tilbage til sin landsby for at rense sit navn. Han er uskyldigt dømt for mord… eller var han skyldig? Typisk engelsk landsby-stemning, som man kender det fra nutidens krimier – det har ikke ændret sig meget!
Undervejs i disse film dukker masser af engelske skuespillere op, som man siden har set i tv – helt fantastisk er det at se en ung Ballard Berkeley i 3 Steps to the Gallows. I denne film er han kriminalinspektør – men vi elsker ham jo som den senile oberst i Fawlty Towers……
Alle filmene – og et stort udvalg af de øvrige film fra Renowns katalog kan lige nu streames på Amazon Prime, hvor man skal have det engelske abonnement.