Han solgte en overgang flere tegneseriehæfter en selveste Superman. Og den oprindelige filmatisering er ganske enkelt den bedste af de tidlige superheltefilm. Den kan ses på Amazon Prime, og den holder.
Det var forfatteren Will Parker og tegneren C.C.Beck, der i 1940 skabte Captain Marvel, primært fordi forlaget Fawcett bad dem lave en pendant til Superman, så de kunne få en bid af det enorme marked, Superman havde grundlagt i 1938. Deres idé var god: deres superhelt var usårlig og kunne flyve, men hans hemmelige identietet var anderles. Det var drengen Billy Batson, der efter et møde med troldmanden Shazam fik superkræfter, når han sagde troldmandens navn.
Det fungerede godt, fordi der stadig var det evige dilemma med at holde den hemmelige identitet skjult – men samtidig muligheden for at de drenge, serien var rettet mod, kunne drømme sig til det samme.

Siden har Captain Marvel-universet gennemgået mange forandringer, og Marvel-forlaget fik også en Captain Marvel, som så endte med at skifte køn.
Men den oprindelige version ligger mit hjerte nær, og det er især filmatiseringen fra 1941, der har holdt myten i live.
Jeg ejede flere episoder på super 8 i 70’erne, og har den selvfølgelig også på dvd. Men for dem, der ikke vil gå så langt, er der i stedet nu mulighed for at streame den i en meget smuk kopi på Amazon Prime.
Og det kan anbefales!
Produktionsselskabet Republic Pictures var klart det mest seriøse, når det gjaldt de klassiske serials, føljetonfilmene, som især børn fulgte uge efter uge i 30’erne og 40’erne.
De to instruktører var actioneksperten William Witney og den tidligere klipper John English (der nok var bedst til dialog/drama-scener). De var på toppen af deres formåen, så tempoet var højt og stemningen fin. Med sig havde de det berømte specialeffects-makkerpar, brødrene Howard og Theodore Lydecker, og en samling rutinerede stuntfolk. Lydeckerne og stuntmændene sørgede for en virkeliggørelse af den flyvende og kæmpende Captain Marvel, der var langt over datidens og de fleste andre seriefilms niveau.
Og så var der rollelisten. Den kendte cowboy Tom Tyler som Captain Marvel, Frank Coghlan Jr som Billy Batson og westernheltinden Louise Currie som Betty. Og så et helt galleri af videnskabsmand, der alle virkede LIDT mistænkelige – så man jo nok kunne forestille sig, at én af dem var superskurken The Scorpion. Men først i sidste epsiode fik man hans identitet afsløret.
12 afsnit på lidt over et kvarter hver – det er en stor mundfuld, og jeg kan ikke anbefale at binge, men snarere tage 1-2 episoder ad gangen. Men det er umagen værd, og er man superheltefan er Adventures of Captain Marvel obligatorisk. Og nu er der altså ingen undskyldning.
Adventures of Captain Marvel.
Kan streames på Amazon Prime (den engelske udgave)
Ligger også på Youtube, men uden tekster.
12 episoder:
- “Curse of the Scorpion” (30 min.)
- “The Guillotine” (16 min.)
- “Time Bomb” (17 min.)
- “Death Takes the Wheel” (16 min.)
- “The Scorpion Strikes” (16 min.)
- “Lens of Death” (16 min.)
- “Human Targets” (17 min.)
- “Boomerang” (17 min.)
- “Dead Man’s Trap” (16 min.)
- “Doom Ship” (16 min.)
- “Valley of Death” (16 min.)
- “Captain Marvel’s Secret” (16 min.)