I dag er det 100 år siden, en af Chaplins bedste film havde premiere. Det er The Adventurer – en kortfilm, der stadig holder.

For tiden kan man med jævne mellemrum opleve flere af Charles Chaplins bedste lange film i biograferne. Og det er selvfølgelig godt, at berømte mesterværker som Byens Lys og Moderne Tider igen vises på et lærred – hist og her.

Men spørger man mig om mine Chaplin-favoritter – og jeg er meget stor fan – er det ikke disse store anerkendte klassikere. Jeg elsker mest alle de kortfilm, han lavede i de første tre år af sin filmkarriere – og af dem er det klart de 12 fantastiske film for selskabet Mutual, der er i top.

22.oktober 2017 er det 100 år siden, den sidste af dette dusin af fabelagtige film havde premiere. The Adventurer – eller Chaplin som Selskabsmand – er en ekstremt handlingsmættet farce på 20 minutter, hvor Chaplin spiller en undsluppet straffefange, der skjuler sig i et society-selskab, hvor han for øvrigt også lige erobrer pigen – spillet af hans faste hjerteanliggende Edna Purviance. Hans rival – der samtidig har mistanke til, at han ikke er den rigmand, han udgiver sig for – leveres med sædvanlig bravour af den enorme Eric Campbell, hvis sidste film dette blev. Han døde i en bilulykke – og Chaplin søgte resten af karrieren forgæves efter en fast ærkefjende med samme truende pondus.

Det hele afvikles i et sindssygt, men kontrolleret tempo. Der er hele tiden plads til elegante små gags, og alt er tydeligvis koreograferet, så personerne flyver ind og ud mellem hinanden og rekvisitterne. Der er klassiske gags, og overraskelser, og når man som jeg har set filmen mange hundrede gange, imponeres man over, at den stadig holder.

Jeg fik den i en forkortet udgave på super 8 til jul engang omkring 1970, og jeg mindes endnu den juleferie: jeg så den om og om igen, så den blev et lille stykke mytologi for mig. Og jeg skal se den i dag for at fastslå, at visse af de bedste stumfilm slet ikke er forældede og at Chaplins, enkle, klare og mangefacetterede komik nok er fra en anden tid – men ikke irrelevant af den grund.

Den ligger selvfølgelig på youtube – så se den gerne her, men køb den da på dvd! Se nedenfor i fakta.

FAKTA

The Adventurer (1917)  Premiere 22/10 (eller 23/10)

Dansk premiere 7.10.1918

Instruktør: Charles Chaplin

Hovedroller: Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campball, Albert Austin, John Rand, Frank J. Coleman, Loyal Underwood

20-25 min. afhængigt af version og visningshastighed

Fås bl.a. i denne samling med 4 af Mutual-filmene hos laserdisken.dk