For mange er Beverly Garlands navn ensbetydende med et skrig. For hun var en af de mest markante af 50’erne scream queens, hvor hendes primære funktion var at skrige, når monstret viste sig. Hun var en af mange, men hendes skrig havde en særlig styrke, især i Roger Cormans vidunderlige It Conquered the World fra 1956, hvor hun er oppe imod et rummonster fra Venus.


Men hvor mange scream queens aldrig nåede videre, beviste Beverly Garland gang på gang, at hendes effektive skrig skyldtes, at hun var en ganske fremragende skuespiller. Og på Amazon Prime kan man lige nu finde en helt usædvanlig tv-serie fra 1957, hvor Beverly Garland spiller hovedrollen som politikvinde i New York.

Serien hedder Decoy, og adskillige af dens episoder er i public domain, så man også kan se dem på youtube og på dvd fra de selskaber, der tilbyder gamle film, der ikke længere er beskyttet af copyright. Teknisk er kvaliteten dog langt den bedste på Amazon.

Er man Beverly-fan i forvejen, vil Decoy være ren nydelse, for hun spiller en politiagent, der i hver episode skal optræde som lokkedue i kriminelle miljøer og derigennem afsløre forbrydere og deres gerninger. Hun skal derfor give den som alt fra enlig mor til natklubsangerinde.

Det lyder måske banalt, med faktisk er serien ret original og ofte særdeles intenst og nærværende instrueret. Og så afslører den, at tv-serien House of Cards ikke var den første, der brugte det fif, at skuespillerne taler til kameraet og dermed til publikum.

Det gør Beverly Garland nemlig i Decoy, og det giver hele serien et moderne præg – samtidig med at den emmer af film noir stemning – tilsat mange ret flotte on location-optagelser fra Manhattan og omegn. (Jack Webb talte også til kameraet i politiserien Dragnet, som Decoy minder om, så det var ikke engang nyt her).

Decoy er et godt eksempel på, at amerikansk TV-drama i 50’erne ofte var ligeså eksperimenterende som vor tids serier – og at mange virkelig dygtige instruktører og skuespillere arbejdede med tv, selvom det ikke var så velanset som de fine film til biografen. Derfor er mange af serierne og tv-filmene glemt, for kritikerne lagde ikke mærke til dem dengang, og de er derfor heller ikke nævnt i filmhistoriebøgerne. Det svarer til, at Game of Thrones eller Twin Peaks ikke blev anmeldt eller omtalt.

Beverly Garland lagde en stor del af sin karriere i TV i 60’erne og 70’erne. Men hun var også med i flere hårdkogte B-film, som f.eks. westernfilmen Gunslinger og dramaet Swamp Women, hvor hun spiller en af tre kvindelige straffefanger på flugt.

De sidste mange år af sit liv (hun døde i 2008) drev hun også et hotel: Beverly Garland’s Holiday Inn, og den sidste film hun indspillede var det sære spinoff fra National Lampoons Vacation-serien, hvor man fulgt Randy Quaid som fætter Eddie: Cousin Eddie’s Island Adventure.

FAKTA

Decoy (1957-59)

39 episoder á 25 min

Instrueret af bl.a. Michael Gordon og Donald Medford

Hovedrolle: Beverly Garland (alle andre roller skifter fra episode til episode)

Serien ligger på Amazon Prime – men enkelte er også på youtube.