Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Den lille prins

Bogen Den lille prins har begejstret mig, siden før jeg kunne læse. Min storebror fik den i dåbsgave, men det var mig, der sad og bladrede i den og frydede mig over de naive tegninger, som forfatteren Antoine de Saint-Exupéry selv lavede.

Den formår på elegant vis at illustrere børns fantasi mod (mange) voksnes mangel på samme.

Bogen er fra 1943 og er forfatterens mest populære bog, faktisk en af de mest populære bøger nogensinde. Der bliver solgt tæt på to millioner eksemplarer årligt.

Stop-motion og animation

Selvfølgelig er der lavet flere fortolkninger af bogen, og jeg må tilstå, at jeg kun kender en enkelt af dem. Den er til gengæld ret vidunderlig.

Filmen Den lille prins kom i 2015, og det er Mark Osborne, der også har lavet Kung Fu Panda, som står bag den.

Men han har ikke kun genskabt bogen – han har også lavet en fin rammefortælling til den.

Saint-Exupérys fortælling er i filmen lavet i stop-motion, og den fanger den sødmefulde vemod og visdom på fornemmeste vis, sprødt og håndgribeligt.

Resten af filmen er i computeranimation, og den del handler om en lille pige, der har en meget stræbsom mor, som pigen gerne vil behage. Men hun bliver nabo til en meget gammel mand, der viser sig at være den pilot, som den lille prins møder i den gamle fortælling – og på den måde gives fortællingen et frisk og aktuelt pust.

Piloten er en sprudlende person, og han og pigen bliver gode venner, og hun betages selvfølgelig af fortællingen om den lille prins.

Der er fabelagtige stemmer af blandt andet Jeff Bridges og James Franco, og filmen skal også hyldes for sin fantastiske lydside og musik af Hans Zimmer, der er finurlig og legende i sit udtryk.

Kun med hjertet ser man rigtigt

Den lille prins bor på en lillebitte asteroide, hvor han holder af at se solnedgangen – mange gange. Så flytter han bare sin stol. Og så har han en smuk rose, der er enormt forfængelig.

Den lille prins rejser ud i verden og møder mange forskellige mennesker på små planeter, men det vigtigste møde er nok mødet med ræven. For at de to kan blive venner, så skal prinsen tæmme ræven.

Men ræven er ikke sådan at gøre tam, men han fortæller prinsen, hvordan det kan opnås.

”Du skal være meget tålmodig”, svarede ræven. ”Først skal du sætte dig lidt væk fra mig, sådan her, i græsset. Jeg skæver til dig, og du siger ingenting. Sproget er en kilde til misforståelser. Men dag for dag kan du rykke nærmere …”

Da ræven er tam, er de være venner, og så har de brug for hinanden. De er enestående i hinandens øjne.

I sidste ende må prinsen dog forlade ræven, og den græder ulykkeligt, men fortæller prinsen en hemmelighed: Kun med hjertet ser man rigtigt. Det vigtigste er usynligt for øjnene.

Sukkersødt eller ej – det er smuk viden at have med sig i livet.

Den lille prins, 2015

Instruktør: Mark Osborne

Hovedroller: Jeff Bridges, James Franco, Mackenzie Foy, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Benicio Del Toro, Paul Rudd, Paul Giamatti, Ricky Gervais.

102 min.

Filmen kan streames på Filmstriben med danske stemmer, og den kan lejes på iTunes og Google Play. Laserdisken har filmen på blu-ray.