Studiet hed PRC, Producers Releasing Corporation. De var Hollywoods mindste rigtige filmstudie i 1940’erne, men ingen regnede dem for noget. Deres film blev lavet på få dage, og de kørte som den evige nummer to i dobbeltprogrammerne. Det ville være utænkeligt, at der skulle komme gode film fra PRC.

Men i november 1945 lancerede de en film, som skulle ende med at havne på den prestigefyldte National Film Registry og dermed kaldes bevaringsbeværdig. Og nu er den blevet smukt restaureret er nået så langt som til Cinemateket i København, hvor den bliver vist på torsdag (7/3-19) kl. 18.30.

Det utænkelige var sket – PRC havde lavet en filmhistorisk bevaringsværdig film

Detour er en film noir. Den varer under 70 minutter og fortæller en intens og overraskende historie om en mand og kvinde, som skæbnen bringer sammen. Tom Neal spiller manden, en desillusioneret musiker, og Ann Savage er kvinden, han møder på sin rejse vestpå.

De gemmer begge på hemmeligheder – og det ender med en konfrontation.

Manden bag er kultinstruktøren Edgar G. Ulmer. Han var faldet i unåde hos de store studier, selvom alle vidste, han var talentfuld, og nu brugte han PRCs begrænsede midler til at skabe små film med ambitioner. Han skabte en hel stribe film på PRC, og flere af dem er seværdige. Han brugte de få midler som en form for fortrin – jo mindre, der var råd til, des større blev kvaliteten. 

Detour er derfor den ubegribelige og uventede kronjuvel i PRCs produktion, og i den nye, digitalt restaurerede kopi, ser den ud, som den gjorde, da den havde premiere i 1945.

Den er ikke længere rettighedsbehæftet, så alle kan kopiere og vise den – hvilket selvfølgelig betyder, at den florerer i tonsvis af (dårlige) kopier og også ligger på youtube.

Men hvis man vil se den, som den har fortjent det – skal man tage ind i Cinemateket på torsdag. (Jeg indleder filmen og viser klip fra andre af de mest interessant PRC-film)

Detour, 1945

Instruktør: Edgar G. Ulmer

Hovedroller: Tom Neal, Ann Savage

68 min.

Filmen kan ses på Cinemateket 7.marts.