Siden 2016 har franske tegnere og forfattere fået en helt særlig og meget overraskende tilladelse til at skrive og tegne Disney-serier uden styring fra de officielle Disney-redaktioner. De har lavet serier, der fortæller om figurerne fra Andeby på en ny og overraskende måde – fra helt gammeldags album, der ligner noget fra 1930’erne – til nye serier i en stil, der nærmest må kaldes avant-garde. Det er forlaget Glenat, der har lavet aftalen, og serien kaldes derfor Disney by Glenat.
To af disse album udkom på dansk i 2017, men forlaget Egmont, der mere fokuserer på massemarkedsbøger og blade som Jumbobøger og Anders And & Co., har valgt for første gang at lade deres eneret på Disney-serier i Danmark bryde og gå med til, at det lille fan-drevne forlag Comic Factory løfter opgaven i stedet.
Det fortæller en af ejerne, Thomas Schrøder, Disney-tegneserie-specialist og udgiver, og der meldes om begejstring over aftalen på det lille forlag. “Hvilke tegneserier det drejer sig om, fortæller vi senere. Lige nu skal vi nyde et glas Boblesquash med Anders, Mickey og resten af banden!”
Til os fortæller Thomas Schrøder imidlertid, at det indtil videre drejer sig om følgende fire album:
Cafe Zombo, skrevet og tegnet af selveste Regis Loisel, der her arbejder i en stil, der minder en del om den legendariske Floyd Gottfredson. Klavs Krikke og Mickey Mouse (som her måske rettelig burde kaldes ved sit oprindelige danske 1930’er navn Mikkel Mus, når han nu ser ud som dengang, han hed det…)

Donald’s Happiest Adventures, skrevet af Lewis Trondheim og tegnet af Nicolas Keramidas i en meget dynamisk, eksperimenterende og lidt sær streg.

Mickey et l’Ocean Perdu af Denis-Pierre Filippi (tekst) og Silvio Camboni (tegninger) – et fantastisk flot og meget stemningsfuldt eventyr i en meget harmonisk og fantasy-inspireret streg.

La Jeunesse de Mickey – tegnet og skrevet af Tébo – en række sære gengivelser af Mickeys barndom.

Mange af tegnerne er så velkendte i deres hjemland, at deres navn kombineret med Disney-serier er en attraktion i sig selv. Det gælder nok kun for Loisel (Jagten på Tidsfuglen) i Danmark. Men det gør ikke eksperimenterne mindre fascinerende – kun kommer man uvægerligt til at ønske sig, at danske tegnere fik samme mulighed. Anders And tegnet af Peter Madsen eller Jakob Strid? Det siger vi ja tak til – men det er vist kun en feberdrøm.
Hvornår de enkelte album udkommer, vides ikke p.t. – men man kan holde øje med dem på Comic Factorys hjemmeside.