En skællet hånd med svømmehud mellem fingrene skyder op ad det mørke, grumsede vand og snupper et hårdkogt æg fra bassinets kant.

Hvor banal kan en handling være?

Og alligevel er der så meget fortælling i hånden og dens flydende elegance. Selv om håndens ejermand er skjult under vandet, udtrykker hånden både nysgerrighed og tillid – og en snert utæmmet vildskab – i den måde, den griber ægget på.

Hånden tilhører Amphibian Man. Han er havmanden i The Shape of Water, Guillermo del Toros roste fantasy-film, der har dansk premiere 22. februar 2018.

Og manden bag det blå, skællede ydre er Doug Jones.

Man kender måske ikke navnet, men man kender hans arbejde, for han har også været med i Pans Labyrint, Hellboy 1 og 2, Star Trek: Discovery, Fantastic Four og mere end 150 andre film.

ALTID FORMUMMET

Den 57-årige skuespiller er 190 cm høj og vejer knap 64 kg, og så er han slangemenneske.

Han flyttede til Los Angeles i 1985, fordi han drømte om at blive sitcom-stjerne. Men det var evnen til at mime og at tag benene bag nakken, der skaffede ham jobs.

Han var med i McDonalds-reklamer som figuren Mac Tonight, en crooner med en kæmpe halvmåne som hoved. Selv om man ikke så hans ansigt, formåede han med fysikken at have masser af cool udstråling.

Men det blev et problem og en udfordring for skuespilleren, at man aldrig så hans ansigt.

Selskaberne ville for eksempel ikke betale ham mere end minimumstaksten. For de kunne jo bare få en anden til at tage kostumet på.

Det tog Doug Jones mange år at tro på sig selv, og at finde selvtillid i, at han er mere end bare et kostume.

”Hvis du har lyst til at komme kostumet på en bøjle, så hænger det og ser pænt ud. Men du vil gerne have det til at bevæge sig, til at udtrykke sig, og så har du brug for en skuespiller indeni kostumet, ikke en abe,” siger han i et interview til BuzzFeed fra i år.

‘RIGTIG’ ROLLE VED ET TILFÆLDE

I 1992 skulle han demonstrere sin fleksibilitet til en stunt-koordinater på Tim Burtons Batman Returns. Og endte med at få en rolle, fordi Burton overværede det og var så imponeret over ham.

Det førte direkte til rollen som den godmodige og uheldige zombie Billy i Hokus Pokus, hvor han spillede overfor tre søstre-hekse.

Det igen førte til rollen som en af the Gentlemen i Buffy – Vampyrernes skræk. The Gentlemen er velklædte, storsmilende væsner, der stjæler menneskers stemmer, så de ikke kan skrige, når gentlemændene tager deres hjerte.

Så elastisk er Dougs ansigt, at han kunne lave det store, urovækkende tandsmil uden hjælp fra proteser og makeup. Og det blev en uforglemmelig rolle i et af seriens mest elskede afsnit.

MØDET MED DEN MEXICANSKE MAGIKER

Som det fremgår af Jones’ filmografi, har han været ofte med i Guillermo del Toros film.

Det startede med den mexicanske instruktørs amerikanske filmdebut Mimic fra 1997, hvor han spillede en menneskeagtig kakerlak.

”Han var den eneste fyr i kostume, som var virkelig opsat på at indgyde disse væsner noget karakter,” har del Toro sagt til BuzzFeed.

Så da han havde brug for én til at spille den kloge havmand Abe Sapiens i Hellboy-filmatiseringen fra 2004, tænkte han straks på Doug Jones. Kun han kunne give sjæl og udtryk til den formummede rolle.

Det krævede omfattende makeup på hele kroppen, men Doug Jones var lykkelig for at gøre det. Endelig en stor rolle med mange replikker.

KROP – MEN IKKE STEMME

Men så fik han at vide, at han skulle dubbes.

”Åh nej, ikke det. Jeg følte, at jeg medvirkede i filmen som en fuldendt skuespiller. Ingen anden blev dubbet, så hvorfor mig? Da jeg sagde fra, fik jeg muligheden for at blive tilføjet på listen over dem, der blev overvejet til at lægge stemme til.”

”Det var mærkeligt at arbejde og samtidig føle, at man er til audition på et job, man allerede har. I sidste ende elskede alle min stemme,” sagde han til Cracked.com sidste år.

Alligevel valgte Guillermo del Toro altså David Hyde Pierce, kendt fra komedieserien Frasier. Og forklarede at det var fordi, det var hans stemme, han havde hørt for sit indre, mens han forberedte filmen.

Men da den mere kendte skuespiller kom i dubbing-studiet og hørte Doug Jones’ arbejde, undrede han sig over, hvorfor han var der. Han valgte at frasige sig sit navn på rulleteksterne i respekt for Jones’ arbejde.

Det var den samme historie med Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer. Doug Jones troede, han skulle lægge stemme til den toptrænede, sølvfarvede superhelt. I stedet er det Laurence Fishburne, der lægger stemme til figuren.

Da Hellboy 2 kom i 2008, var det dog Doug Jones selv, der lagde stemme til – og han gør det fortræffeligt!

BLØDER FOR SINE ROLLER

Selv om Guillermo del Toro skuffede den talentfulde skuespiller, sagde Doug Jones ja til det, der skulle blive nogle af hans mest ikoniske roller.

Det var selvfølgelig den uhyggelige og smukke Pans Labyrint.

Han er både den venlige faun, der hjælper den unge pige – men han er også den mareridtsagtige The Pale Man (den blege mand), der spiser børn og kommer øjne i sine håndflader, når han skal se.

Jones præstation er så mindeværdig, at han blev fremhævet i anmeldelser.

”Jeg synes, han er, hvis ikke den mest engagerede, så i hvert fald en af de mest engagerede skuespillere, jeg har arbejdet sammen med. Jeg har bogstaveligt talt set ham bløde for en rolle,” fortalte Guillermo del Toro til BuzzFeed.

Det er med henvisning til rollen som Dødsenglen i Hellboy 2, hvor vingernes mekanik var så tung, at den rev hul på Doug Jones’ hud – men han kløede bare på.

Og det er generelt kendetegnende for den tålmodige skuespiller, der skal sidde i timevis i makeuppen, før han kan levere sine præstationer – og da kostumerne ofte dækker hele kroppen, betyder det, at han har svært ved de mest basale ting og derfor undlader at drikke for meget væske, fordi det er svært at komme af med igen.

Han har også fortalt, at han føler sig isoleret fra sine kollegaer, når der er pauser. Fordi han ser og hører dårligt, når han først er dækket til med gevirer og mekanik og lignende, kan han ikke deltage i hyggesnakken.

EN ÆGTE FIGUR

Med tiden har Doug Jones fået en stor fangruppe. Den jublede især, da han fik en gennemgående rolle i den nye Star Trek: Discovery som Saru.

I den nyeste film fra Guillermo del Toro, The Shape of Water, taler han ikke. Men han udtrykker sig så meget med sin krop og sine bevægelser, at han ikke behøver ord.

”Han trak mig til side og sagde, ’Jeg har brug for, at du er en skuespiller, ikke en performer. Jeg vil ikke have, at du giver mig en Dougie-optræden. Jeg vil have en ægte, levende person,” sagde del Toro til Doug Jones i forbindelse med The Shape of Water.

Og man forstår kvinden Elisas tiltrækning af ham – for udover at være en dramatisk og udfordrende fantasyfilm, er der også en del sødmefuld romantik i historien om deres umage kærlighed.

Skuespilleren er svær at genkende med alt det gummi og proteser på sin krop – på den anden side kan kun få bevæge sig som ham. Dyrisk, kraftfuldt – og smukt.

Doug Jones kan snart ses i sin drømmerolle – som vampyren Nosferatu i en gendindspilning af F.W. Murnaus stumfilmklassiker fra 1922 – dog bliver nyindspilningen ikke en stumfilm. Jones får masser af replikker.

 

 

FAKTA

ANDRE FORKLÆDTE STJERNER – og det er kun et lille udpluk af de oversete talenter.

Andy Serkis – Gollum i Ringenes Herre-trilogien, Cesar i den nye Abernes planet-trilogi, og Snoke i de to nye Star Wars-film. Måske ikke så forklædt igen, fordi hans skuespil mest er blevet fanget og ændret med motion capture-teknologi. Men han er en meget troværdig abe.

Peter MayhewStar Wars-filmene. Selveste Chewbacca.

Katsumi Tezuka og Haruo Nakajima – GojiraRodanMothra og andre Kaiju-monstre.

Ricou Browning og Ben Chapman Creature from the Black Lagoon.

Warwick Davies – begyndte sin karriere, da han blot var en ung dreng, og var inde i ewoken Wicket i Return of the Jedi. Siden har han haft flere roller med og uden kostume. Af de sidstnævnte tæller blandt andet Harry Potter-filmene, de nye Star Wars-film og Leprechaun.

Dan Richter den voldelige abe i Rumrejsen år 2001.

Brian Steele – har været med i et utal af film, ikke ulig Doug Jones. Mest nævneværdig er rollen som Harry i Harry and the Hendersons, men også som varulv i Underworld-filmene og meget mere.