Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Galaxy Quest

By Grabthar’s hammer, by the Sons of Warvan, you shall be avenged!” Hvem husker ikke Dr. Lazarus’ legandariske catchphrase fra den hedengangne science fiction-serie Galaxy Quest? Den, hvor det modige mandskab på rumskibet NSEA Protector fløj rundt blandt fjerne planeter og oplevede spændende eventyr…? Godt nok findes serien ikke i virkeligheden, men har man bare set fem minutter fra en episode af Star Trek, så er man ikke i tvivl om, hvad den handler om.

Galaxy Quest-tv-serien er måske fiktiv, men Dean Parisots film af samme navn fra 1999 findes, og den er stadig utroligt seværdig. Det er på den ene side en satirisk fremstilling af hele fænomenet ’fandom’ og dedikerede ’trekkies’-lignende fanatikere, og på den anden side en habil rumeventyrfilm, der er lige dele sjov og spændende. Men selv om den portrætterer sci-fi-fans som nogle, der går mere op i en gammel fiktionsserie end måske godt er, så er den bestemt ikke udleverende – man kan mærke kærligheden og fascinationen til science fiction-universet og dets fans hele vejen igennem.

 

FRA TV-STJERNER TIL REKLAMESØJLER

Knap 20 år efter Galaxy Quest-serien sluttede i starten af 1980’erne ernærer skuespillerne sig stadig ved at gæste conventions, deltage i marketingstunts og optræde i deres gamle roller. Det er især hårdt for briten Alexander Dane (som altid en mesterligt mut Alan Rickman) der bittert kommenterer, at han engang spillede Shakespeare på teatret, men nu lever af at give autografer og lave idiotiske reklamer som rumvæsnet Dr. Lazarus. Den selvglade skuespiller Jason Nesmith (Tim Allen) er Protectors svar på Captain Kirk, og det er også ham, der er mest populær blandt fans – så da en flok mærkelige mennesker vil have ham med sig for at bekæmpe en ond fjende ved navn Sarris, tror han, det blot er endnu et job. Stærkt tømmermændsramt følger han med – og havner i rummet!

Begejstret henter Nesmith resten af ’crewet’ fra Protector, blandt andet Dane og Gwen DeMarco (Sigourney Weaver), hvis rolle i serien, Tawny Madison, eneste formål var at gentage computerens ord og fremvise en flot kavalergang til husarerne. Men faren er reel nok: Sarris og hans kumpaner vil udrydde thermianerne (som de rare rumvæsner hedder), og han er ikke bange for at bruge vold.

 

SPIN-OFF-SERIE PÅ VEJ?

Thermianerne er egentlig en slags kæmpeblæksprutter, men de benytter sig af formskiftere for at ligne mennesker. De har alle konstant stivnede smil, der mest ligner akavede grimasser, og hele deres væremåde er ret underlig – men de er også meget elskelige, fordi de er så naive i deres barnlige tro på godhed. Men selv om thermianerne er utrolig intelligente, når det kommer til naturvidenskab og teknik, er de desværre ikke bekendte med begrebet fiktion. De tror derfor, at alle tv-transmissionerne fra jorden er korrekte historiske dokumenter – og dermed at serien Galaxy Quest er en dokumentar! De har tilmed bygget en eksakt kopi af rumskibet Protector ud fra serien – komplet med alle de klicheer et rumskib i en spændingsserie måtte have – hvilket fører til nogle ret komiske situationer. Det er nu op til en flok afdankede skuespillere at være de helte, de portrætterede i serien – men det er ikke helt nemt, når det er rigtige liv, der står på spil!

Tv-serien Galaxy Quest findes som sagt ikke i virkeligheden, men det gør den måske snart – der går i hvert fald rygter om en spin-off-serie igen. Kort før Alan Rickmans død i starten af 2016 skulle serien efter sigende have været tæt på at gå i produktion, men blev efterfølgende droppet. Nu er den igen på tegnebrættet med multitalentet Paul Scheer ved roret, der blandt andet er vært på podcasten How Did This Get Made? hvor dårlige film debatteres og latterliggøres (jep, den amerikanske version af Dårligdommerne!). Vi krydser fingre for, det bliver til noget denne gang – i hvert fald, hvis det bare bliver halvt så underholdende som selve filmen.

 

Galaxy Quest (1999)

Instruktør: Dean Parisot

Hovedroller: Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman, Daryl Mitchell, Sam Rockwell m.fl.

102 min

Kan købes hos bl.a. Laserdisken eller lejes hos fx Blockbuster.