Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Georg – den gæve liansvinger

Engang i starten af 90’erne hev jeg et vhs-bånd ned fra hylderne i videobiksen, fordi den havde en sej forside – California Man (1992) var en historie om to nørder, der finder en stenaldermand i deres baghave og tager ham til sig. Og stenaldermanden er sej og sjov.

Han blev spillet af Brendan Fraser, og i mine øjne var han en komisk åbenbaring – og en flot fyr, jovist.

Derfor holdt jeg et vågent øje med de ting, han lavede, og da George – den gæve liansvinger kom i 1997, blev jeg kæmpe fan af filmen. Men jeg var også lige i målgruppen med mine 15 år.

Da den så kom på Netflix for noget tid siden, noterede jeg mig det, men tænkte i mit stille sind, at det nok ville blive et skuffende gensyn, men måske noget, der kunne gå an til en stille søndag på sofaen.

Tarzan rip-off

Guess what – det er stadig en rigtig sjov film! Den er vanvittigt uhøjtidelig, og hovedpersonen George – spillet af Fraser i lændeklæde – er en til tider ret klodset Tarzan rip-off, der godt kan lide at svinge i lianer, men tit smadrer ind i træer.

”George of the jungle, watch out for that tree!” som de synger i titelmelodien.

George er vokset op i junglen hos den meget distingverede, talende gorilla Ape (med stemme af John Cleese).

I junglen er også Ursula (Leslie Mann), der længe har drømt om at komme på eventyr – og måske væk fra sin lidt irriterende forlovede. Men den forlovede, Lyle Van De Groot, dukker op i junglen for at beskytte sin dame. Han er nemlig sådan en rigtig irriterende arrogant og gammeldags mandetype, spillet med forrygende indbildskhed af Thomas Haden Church.

Under en diskussion bliver de overfaldet af en løve, og Lyle slår sig selv bevidstløs, mens han prøver at flygte. Heldigvis redder George Ursula og tager hende med tilbage til sin hytte, hvor han bor sammen med Ape og sin ”hund” Shep, der er en elefant med lang, logrende hale.

Effekterne er ret gode, filmen er klippet godt, så det er troværdigt med alle de mange vilde dyr – de fleste af dem ægte (med modifikationer), blandt andet Shep – i den frodige jungle, som George forstår at kommunikere med. Det er kun Ape, der kan tale rigtigt.

En fantastisk komiker

George bliver selvfølgelig lun på Ursula, men ved ikke, hvordan han skal kurtisere hende. Ape, hvor klog han så er, forstår sig ikke på menneske-flirt, så han anbefaler George at puffe kinderne op og kaste om sig med døde blade for at virke alfa-agtig.

Brendan Fraser har en forrygende fysisk komik, så derfor går filmen aldrig hen og bliver plat. Dertil har filmen også en utroligt behagelig og velformuleret fortællestemme, som ender med at bryde den fjerde væg og tale med flere af skuespillerne. Det er Keith Scott, der er fortæller, som også lagde stemme til Bullwinkle i The Adventures of Rocky and Bullwinkle and Friends.

Det giver god mening, at han er involveret, for historien om George er baseret på Jay Ward og Bill Scotts animerede tv-serie George of the Jungle – og det var også dem, der lavede Rocky and Bullwinkle hos Jay Ward Productions. Filmens intro er også animeret.

Plat og elegant

Lyle finder Ursula, kaos opstår, og George bliver såret. Det ender med, at Ursula tager ham med til San Fransisco, og den urbane jungle og den gæve lianmand er faktisk et meget godt match – han kan godt lide kaffe, aerobic og Golden Gate Bridge. Men tilbage i junglen er Ape blevet abenappet, så George skal selvfølgelig tilbage, og junglen er også hans rette element.

Der er både plat og elegant humor i den her film – blandt andet tre lokale guider, der tager dybt pis på den fisefornemme Lyle, der tror, han kan koste rundt med dem. Da den pompøse fyr skvatter med hovedet først i en kæmpe elefantlort, kigger den ene guide lige i kameraet og siger: ”Now comes the part where we throw back our heads and laugh. Ready?”

Men særligt på grund af Brendan Fraser og hans charme bliver det en virkelig fornøjelig film med masser af selvironi og et herligt glimt i øjet. Den er flot og hyggelig og fortjener bestemt et gensyn. Og eventuelt en lille, hyggelig kultstatus.

Der kom en 2’er som direct-to-video, men det var med Christopher Showerman i hovedrollen som George – så den så jeg altså aldrig.

Georg – den gæve liansvinger, 1997

Originaltitel: George of the Jungle

Instruktør: Sam Weisman

Hovedroller: Brendan Fraser, Leslie Mann, John Cleese, Thomas Haden Church, Richard Roundtree m.fl.

92 min.

Filmen kan streames på Netflix.