Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Geralds farlige leg

En romantisk getaway tager en drastisk drejning i Geralds farlige leg

Jessie og Gerald tager til deres sommerhus, der ligger i smuk isolation. Ægteskabet skranter lidt, og de er taget afsted for at puste liv i gløderne. Gerald har sørget for alt – køleskabet er fyldt til randen med lækkerier, alt er gjort rent, haven pertentligt ordnet. Så hushjælpen og gartneren ikke forstyrrer i weekenden. Den skal foregå i sengen, og så sikker på totalt privatliv er Gerald, at han lader hoveddøren stå pivåben, inden han spænder sin kone fast til sengens hovedgærde med håndjern. 

Manglende tillid

Jessie har tøvende indvilliget i legen, for det er gået op for hende, at hendes mand kun kan få den op at stå, når der indgår (frivillig) tvang og trusler. 

Men da de så småt er i gang, giver det hende myrekryb, og hun siger fra. Gerald tror først, det er en del af rollespillet, men da alvoren går op for ham, bliver han pissefornærmet. Hun trygler ham om at slippe hende fri, men han har perverst behov for at nedgøre hende først. 

Det er svært ikke at afsløre for meget om filmen – men Jessie ender med at være fanget og uden mulighed for hjælp fra andre. På et tidspunkt bliver hun midlertidigt sindssyg, og hun begynder at forestille sig samtaler med sig selv, med Gerald – og med sin far. I takt med angsten, tørsten og smerterne af at være spændt fast vokser, tvinger hendes sind hende til at forholde sig til fortiden, hvor der skete ting, hun har gjort alt for at glemme. For at gøre det hele værre, ser hun ting i skyggerne. Moonlight Man holder øje med hende, og han har en taske med knogler og smykker – og han vil gerne have hendes! 

Driftig King-instruktør

Carla Gugino (The Haunting of Hills House, Watchmen, American Gangster) er forrygende som den sårbare og smukke Jessie, Bruce Greenwood (Thirteen Days, Star Trek) er ulækkert arrogant, slesk og manipulerende som Gerald, og så er Henry Thomas – ja, drengen fra E.T. – dybt ubehagelig som faren. Alle tre skuespillere er i øvrigt gengangere i instruktør Mike Flanagans værker. 

Filmen er en filmatisering af Stephen Kings roman af samme navn – på engelsk hedder den Gerald’s Game – og Flanagan har gjort historien mere stringent og om muligt endnu mere skræmmende end bogen. 

Mike Flanagan er for tiden aktuel med endnu en Stephen King-filmatisering, nemlig Doctor Sleep, der er fortsættelsen til Ondskabens Hotel. Derudover står han også bag Netflix-serien baseret på Shirley Jacksons The Haunting of Hill House.  

Han er en rigtig god gyserinstruktør. I min optik er Geralds farlige leg hans bedste – for det uhyggelige og skræmmende er realistisk, og det skræmmende er i en intens opbygning, det uhyggelige bliver holdt hen og viser sig oftest kun i korte og uforudsigelige glimt. Bvadr. Og så er der det med Geralds farlige leg, der gør den ekstra uhyggelig – det kunne ske. Det er ikke monstre og overnaturlige kræfter, der er på spil. 

Klaustrofobisk realisme

For mig har historien lighedstegn med Stephen Kings Cujo, hvor en ung mor bliver holdt indespærret i en bil med sin lille dreng, fordi den farlige rabies-inficerede hund Cujo ikke lader dem slippe ud.

Det er ikke længe siden, at jeg haglede en anden Netflix-Stephen King-filmatisering ned – nemlig In the Tall Grass. Derfor er det på sin plads med en begejstret anbefaling. Geralds farlige leg er en af de gode King-filmatiseringer, og der er som bekendt langt mellem snapsen. 

Geralds farlige leg, 2017

Originaltitel: Gerald’s Game
Instruktør: Mike Flanagan
Hovedroller: Carla Gugino, Bruce Greenwood, Henry Thomas, Carel Struycken m.fl.

103 min.

Filmen kan streames på Netflix.