Er Cloud Gaming fremtiden? Kan vi ende med at droppe konsollerne og PC og i stedet game direkte på nettet? Vi har prøvet en række af de aktuelle tjenester og beskriver her, hvad de kan – og ikke kan.

af BENJAMIN STEGELMANN

Cloud gaming er en måde at spille på, som startede omkring 2010 med OnLive, en af de første store spilstreamingtjenester, hvor teknikken dog fungerede dårligt. Siden er cloud gaming vokset langsomt til noget, der er mere og mere relevant. Ideen går ud på at streame et spil fra en server til et device, computer, tablet eller smart TV, i modsætning til at køre spillet på en konsol eller PC. Det ville altså sige at maskiner, der normalt ikke ville kunne køre spil med høj grafisk intensitet, nu har muligheden for at gøre det.

Princippet lyder meget godt på papiret, men i praksis kan man løbe ind i mange problemer. Når spillet nu bliver kørt på en maskine i en server, i stedet for på ens egen konsol eller PC, vil der nu gå mere  tid på at sende billedet og lyden til spilleren. Det kan medføre ‘input lag,’ altså at der går et lille stykke tid mellem at man trykker på knappen, og at der sker noget på skærmen. Det kan også medføre at man oplever flere fejl i billedet. Det betyder altså, at cloud gaming kræver en hurtig internet forbindelse. 

Jeg har prøvet nogle af de nuværende cloud gaming services for at se hvordan de fungere, og om de kan erstattet en PC eller konsol.

Playstation Now:

Playstation Now er udviklet af Sony og tilbyder streaming af spil fra både PS2, PS3 og PS4. Det giver adgang til et stort udvalg af spil, både klassikere og kendte exclusives. Og der er mange gode spil på tilbud her, som f.eks. Uncharted- og God of War spillene, Bloodborne og The Last of Us, samt flere, og det ligner næsten, at man har et godt alternativ til at købe en Playstation, men det er det ikke. Faktisk er det ret dårligt.

Først og fremmest streamer Playstation Now kun med en opløsning på 720p. Det er ret lavt, og når man holder det sammen med, hvor ustabilt og dårligt streamet er, får man et billede som er meget dårligt. Der er tit pludselige pixilationer, samt mange andre fejl i billedet. Responstiden kunne også være bedre. Selvom den ikke er lang nok til at gøre alt uspilleligt, gør det det svært at spille racerspil som Dirt Rally eller Need for Speed: Rivals, samt andre spil der kræver hurtige reaktioner.

Det skal også nævnes at selve PS Now programmet på PC’en er forfærdeligt. Selvom der er mange spil at vælge mellem, over 750 siger Sony, er der ingen søgefunktion, så hvis man prøver at finde et bestemt spil, må man bare lede og håbe på det bedste.

Så byder PS Now heller ikke på så mange nye spil. Der er f.eks. ikke mange spil fra 2018 og frem, så hvis man havde håbet på f.eks. at spille Marvel’s Spiderman, må man se i øjnene at det ikke er en mulighed.

Så PS Now er langt fra et godt alternativ til at købe en Playstation, så havde man håbet på det, bliver man skuffet. I sidste ende kan man egentligt kun anbefale Playstation Now til folk, som er virkelig desperate efter at prøve et af Playstations mange exclusives, og selv der, er det heller ikke helt godt nok.

Jump:

Jump adskiller sig fra andre cloud gaming services ved at fokusere på at give dig adgang til et stort udvalg af indie spil  i stedet for at være en eventuel udskiftning af en PC eller konsol. 

Det tilbyder til en stor samling indie spil, som så bliver streamet fra en af Jumps servere. 

Og streaming mæssigt er det meget godt. billedet er klart og der er næsten ingen input lag. Det betyder at man får en næsten fejlfri spiloplevelse. 

Der er også et meget godt udvalg af Indie spil. Dog skal det siges, at de fleste af spillene er ukendte. Det gør så til gengæld at  Jump er en meget god service til at finde små, ubekendte spil.

Det skal dog nævnes, at i nogle spil, så som The End is Nigh, oplevede vi at vores input ikke gik igennem når vi skiftede til fuld skærm, samt problemer med at åbne f.eks. spillet Lucius Demake.

Alt i alt er Jump dog en god cloud service til folk som elsker indie spil, og vi anbefaler den stærkt.

Geforce Now:

Geforce Now er en cloud gaming service under udvikling af grafikkortproducenten Nvidia, og er lige nu i beta. Den eneste måde man kan få adgang til den er ved at signe op på deres hjemmeside og håbe man får adgang. Dette kan tage flere måneder, men så får man også gratis adgang.

Geforce Now tilbyder så et stort udvalg af spil, alt fra Fortnite til Planet Coaster.

Man kan streame op til 1080p i 120FPS, og Geforce Now sender også et næsten fejlfrit billede med lav input lag det meste af tiden. Kvaliteten har det dog med at variere fra spil til spil. For eksempel er den næsten fejlfri med PUBG, mens man oplever mange pludselige pixelationer og andre fejl i Jurassic World Evolution, så ens oplevelse kommer meget an på hvad man spiller.

Vi har også oplevet nogle tekniske fejl. F. eks. oplevede vi at Doom fik lidt problemer med frameraten, dog er det nok mere vigtigt at nævne, at grafikken i Destiny 2 var låst til de laveste indstillinger, og vi kunne ikke ændre på dem, da det krævede at genstarte spillet, og gør man det går indstillingerne tilbage til det de var før. Det ødelægger en smule pointen med en cloud service som denne.

Men selvom Geforce Now har nogle problemer, er det stadigvæk en meget god service, specielt når man tænker på, at den stadigvæk er i beta.

Parsec:

Parsec skiller sig ud fra andre cloud gaming servicer, ved at tilbyde streaming af en hel PC over skyen, i stedet for bare et udvalg af spil. Det vil sige at man teknisk set kan bruge Parsec til meget mere end bare gaming. Det betyder også at man får adgang til alle PC spil. Man har muligheden for at vælge mellem et godt udvalg af forskellige konfigurationer og hvor meget plads man vil have, næsten som at samle sin egen PC virtuelt.

Og det lyder altsammen meget godt, indtil man begynder at bruge Parsec. Streaming kvaliteten er ikke særlig god her. Billedkvaliteten er ofte meget pixeleret og fyldt med små fejl.

Input laggen er også slem. Det var fint nok til at kunne spille spil som Jurassic World Evolution, da det ikke kræver hurtige reaktioner, men føles bare ikke responsivt nok til skydespil som f.eks. Doom.

Men det er ikke Parsecs eneste problem, det er nemlig også også dyrt. En cloud PC koster mellem 1/2 og 2 1/2 dollar per time, sammen med et månedligt beløb, som er mellem 7 og 120 dollar. Det skal dog nævnes at man nok skal betale mindst 20 dollar månedligt hvis man vil have bare en smule ud af sin cloud PC, da 10 dollar om måneden kun giver 100 GB, som bare ikke er nok til gaming, da man kun kan have plads til en meget lille håndfuld spil ad gangen, og nogle spil vil man bare ikke have nok plads til at downloade overhovedet.

Hvis man så har valgt en PC der koster 1 dollar per time, og man spiller bare en time om dagen hver måned, og man så betaler 20 dollar månedligt ekstra for pladsen, vil det koste 50 dollars om måneden, og det er langt mere end alle andre services. Det er simpelthen for dyrt for en smule spilletid og en smule plads på en streaming service, som ikke engang er særlig god til at starte med.

Vi vil også nævne, at mens vi testede servicen, og havde smidt penge ind på vores Parsec account, begyndt de penge vi havde lagt ind at forsvinde, som om vi brugte cloud PC’en når den var slukket. Den gik fra 20 dollar på accounting helt ned til 3, som om vi havde spillet på PC’en i flere timer på bare omkring 20 minutter. Vi fik pengene tilbage, men det har vist for os at det helt klart ikke er en helt troværdig service. 

Shadow:

Shadow er ligesom Parsec, på den måde at de tilbyder en fuld computer i stedet for en samling spil.

Shadow er helt klart den bedste service vi kigger på her. For prisen, 29,95 euro per måned, lejer man en fuld PC med en Intel Xeon med 8 dedikerede cores, en GTX 1080 eller tilsvarende P5000, 12GB ram og 256 GB plads.

Det fungere meget godt. Streaming kvaliteten er utrolig. Billedet er klart, der er sjældent fejl eller nedsætning i opløsningen. Input lag er heller ikke noget problem. Selvom det stadigvæk kan mærkes, så er der så meget, at det kommer i vejen for gameplay. Vi kunne sagtens spille Doom uden nogen problemer.


Det eneste egentlige problem med Shadow, er hvor meget plads man har. Selvom 256 gb er nok til at kunne have nogle spil, kan det godt gå hen og blive irriterende, jo flere spil man har, da man må afinstallere og geninstallere meget ofte. De tilbyder på nuværende tidspunkt heller ikke nogen mulig for at opgradere på plads, så hvis man bruger Shadow er det noget man må lære at leve med.

Et andet problem med Shadow, er at på nuværende tidspunkt, er det teknisk set ikke tilgængeligt i Danmark. Hvis man vil bruge Shadow, skal man gå igennem de tyske servere, så det betyder man må kæmpe sig gennem deres tyske hjemmeside når man betaler. Dog er selve cloud computeren ikke på tysk, og hvis den er, kan man gå ind og ændre sproget.

I sidste ende er cloud gaming en ny måde at spille på, som er fyldt med potentiale. Selvom mange af de nuværende servicer ikke er perfekte så viser Shadows høje kvalitet, at spørgsmålet om cloud gaming ikke så meget er ‘’ bliver det til noget,’’ så meget som det er ‘’hvornår bliver det til noget.’’ Og det kan godt være meget snart. Google kommer snart ud med Stadia, og hvis der er noget firma som kan lave en cloud gaming service, er det nok et af verdens største web-firmaer