H.CAndersen døde 19 år før Adolf Hitlers fødsel, så der har naturligvis aldrig været et møde eller en konfrontation mellem de to.

Men en genudgivelse af en sjælden gammel illustreret udgave af et af H.C.Andersens mindre kendte eventyr afslører, at den danske digter med stor præcision kunne beskrive et forløb som det, der overgik verden under den tyske diktator.

Det er tegneseriehistoriker Anders Hjort-Jørgensen, der har fundet den sjældne bog og genudgivet den på sit eget forlag – deahjn – som har specialiseret sig i sjældne, gamle danske tegneserier. Mange glemte hæfter og avis- og ugebladsserier kommer frem til overfladen igen på Hjorth-Jørgensens forlag, og et af dem er Den Onde Fyrste, som udkom første gang kort efter 2.Verdenskrig.

Under krigen blev netop dette eventyr lagt på is – og det er måske også grunden til, at det stadig er sjældent? – for det er en fortælling, der beskriver en nådesløs despots utroligt destruktive gerninger – helt frem til hans forventelige endeligt.

Men selvom H.C.Andersen selvfølgelig ikke har kendt til Hitler og nazismen, sørger illustrationerne for, at sammenhængen bliver klar. Her tolkes den onde fyrste som Hitler, og det er i disse fabelagtige og ret uhyggelig tegninger, at eventyret for en kuldegysende virkelig dimension. For når man læser det og ser tegninger samtidig, bliver det helt utvetydigt H.C.Andersens beskrivelse af en tyran som Hitler. At denne type menneske ikke er så ualmindelig, som man måske er den oplagte pointe – og man kunne da også sagtens udgive eventyret med en anden diktator som hovedperson. Og der er jo nok at tage af.

Tegningerne i hæftet er af Palle Wennerwald, en af de største illustratorer og plakatkunstnere i første halvdel af det 20.århundrede. Blandt hans enorme værk er tegneserieudgaver af flere romanklassikere (som f.eks.Oliver Twist og Stormfulde Højder). Wennerwald lavede også mange fremragende filmplakater – som f.eks. den danske plakat til selveste King Kong fra 1933.

Det lille er en helt speciel oplevelse – og et lille fund, som virkelig er værd at kigge nærmere på.

Den onde fyrste

Af H.C.Andersen

Illustreret af Palle Wennerwald.

22 sider, 50 kr,.

Genudgivet af forlaget Desahjn.