Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Invaders from Mars

Det er et mesterværk af de helt store, Amazon Prime har lukket ind på deres streaming-tjeneste. Og det ved de åbenbart ikke selv, for de sætter uden at tøve Invaders from Mars i bås med andre sci-fi-film fra 50’erne og kalder den schlock. Men den er ikke schlock, og man skal ikke se den, som vi gør på Planet X.

For denne 65 år gamle science fiction-film er en klassiker, der stadig kan ses og stadig virker.

Instruktøren William Cameron Menzies var nemlig både en fremragende fortæller og en fantastisk designer. Han var art director på store film som Tyven fra Bagdad (1924) og Borte med Blæsten (1939). Han var fascineret af sci-fi, og med Invaders from Mars, der havde dansk premiere i 1956 under titlen Angrebet fra Mars,  skabte han en af de første ægte alien-invasion-paranoia-film.

Paranoiaen viser sig hurtigt, for det er en teenage-dreng, der observerer landingen af det fremmede rumskib, og ingen tror på ham. Eller rettere: de tror ham måske nok, men rumvæsenerne er langsomt i færd med at overtage menneskene, og både hans forældre og myndighederne er ramt, så de koldt og kynisk lokker ham i en fælde.

Effekterne er selvfølgelig ikke så overbevisende set med vore dages øjne, men de er bestemt ikke så kiksede, så man ler – og instruktørens kendskab til art direction, kulisser og billedkomposition sørger for nogle dekorationer og kameravinkler, der konstant spiller på noget mareridtsagtigt, forskruet og uoverstigeligt.

Drengen David spilles fremragende af den dengang 13-årige Jimmy Hunt. Hans mere og mere desperate situation, hvor bevidstheden om den forestående invasion og angsten for sine omgivelsers manglende vilje til at gøre noget, er ikke karikeret, men ægte. Og da han begynder at kommunikere med Mars-boerne ombord på rumskibet, leverer han meget præcist den seriøse klarhed og beslutsomhed, en seriøs teenager – og ja, dem er der MANGE af –  står for.

Men de øvrige skuespillere er også fremragende. Leif Erickson og Hillary Brooke som de rare forældre, der pludselig bliver iskolde, og veteranen Morris Ankrum som militærmand.

Invaders from Mars har haft stor indflydelse på science fiction-genrens udvikling. Den inspirerede helt sikkert Jack Finney til at skrive sin roman The Body Snatchers i 1954. Den filmatiserede Don Siegel så fremragende i 1956 med Invasion of the Body Snatchers – her laver de invaderende rumvæsener tro, men kolde, kopier af mennesker. Ideen med at se det hele fra barnets side er en stor del af virkningen i Spielbergs E.T., og mange andre instruktører har fået tændt deres sci-fi-interesse med netop denne film. Brad Bird har da også referencer til den i The Iron Giant, hvis hovedperson tydeligvis er bygget over David fra Invaders from Mars.

Musikken er også meget innovativ. Virkelig foruroligende, anderledes og hypnotiserende: Raoul Kraushaar står krediteret på teksterne, men det er almindelig anerkendt, af en del af musikken, som bruger sær atonalitet og kor, er skrevet af Mort Glickman.

Så drop ideen om, at det her er endnu en af de sjove, klodsede og forældede sci-fi-film fra 50’erne. Den har samme filosofiske dybder som mange af vor tids sci-fi-film – og den er samtidig vildt underholdende.

Kopien på Amazon Prime er ikke perfekt, men den går an…

Invaders from Mars, 1953

Instruktør: William Cameron Menzies

Hovedroller: Jimmy Hunt, Helena Carter, Leif Erickson, Morris Ankrum

78 min.

Filmen kan streames på Amazon Prime.

Tobe Hoober instruerede i 1986 en genindspilning, som ikke når originalens kvaliteter.