Foto: Politikens Forlag
Længe før Afdeling Q og dermed længe før Jussi Adler-Olsen var en international bestseller-forfatter mødte jeg ham i hans forretning Tegneserieparadiset Pegasus i Blågårdsgade i København. Her havde han skabt et miljø, hvor man købte, læste og talte med hinanden om tegneserier, tegnefilm og alt det, jeg elskede. Pegasus var en af grundene til, at jeg selv turde tage springet og åbne en forretning med super 8 film – og at jeg turde tro på, at man godt kan være så heldig, at man kan bruge sit liv på noget, man holder af – og tilmed leve af det.
Så det var naturligt, at jeg gerne ville have besøg af Jussi og tale om alle de forskellige ting, han har lavet siden midten af 70’erne – og det er ret meget. Heldigvis sagde han ja, da jeg spurgte ham
Med andre ord: hvis man forventer, at Jussi endnu en gang fortæller om sit liv som forfatter i 2018, bliver man skuffet. For i vores samtale går vi helt tilbage til Pegasus-dagene i 70’erne, og til Jussis tegneserielæsning som barn, for slet ikke at tale om Valhalla-filmen, som Jussi skrev musik til, og hans forlagsvirksomhed, hvor han en overgang stod for udgive amerikanske superhelte på dansk.
Vi kommer vidt omkring – og namedropper en del af vores gamle venner som Peter Madsen, Henning Kure – og lidt om den fantastiske Rune T. Kidde.
Jussi har også taget et par at de tegneserier med, der virkelig har betydet noget for ham. Det er f.eks. de gamle Wild West-hæfter:
Og det er de fantastiske Illustrerede Klassikere:
Men det er selvfølgelig også Carl Barks:
Tintin
Og Corto Maltese.
Lyt med her, når Jussi Adler fortæller, hvorfor netop disse serier har været vigtige for ham:
Jussi Adler-Olsen (f.1950)
Forfatter, tegneseriefan, komponist, redaktør og entreprenør.
Drev Tegneserieparadiset Pegasus i 1970’erne. Butikken findes stadig med ny indehaver i Nørrefarimagsgade i København.
Læs mere om Jussi på hans egen hjemmeside