Den i fankredse højt berømmede amerikanske Andeby-fortolker Don Rosa har i mange år haft en form for eneret på historier, der dykkede ned i Joakim von Ands fortid. Men afsæt i flere af Carl Barks’ bedste historier, har den nu 68-årige Rosa digtet videre i en meget personlig streg. Han har delt vandene, og personligt har jeg altid undret mig over, at han ikke overlod det til dygtigere tegnere at formidle sine ofte forrygende sjove og sære historier.

Men uanset diskussionen om hans tegninger, kan det ikke nægtes, at Don Rosas opfindsomhed og ihærdige jagt på detaljer fra onkel Joakims ungdom har været inspiration for mange læsere – og nu er det endelig sket – en af de lidt yngre europæiske Disney-tegnere, den 46-årige finne Kari Korhonen, har samlet handsken op og er gået i gang med at fortælle om Joakim von And.

Det begynder i denne uges Anders And & Co., med en forrygende flot og innovativt tegnet serie, den første i en række “Fortællinger fra Klondike”. Korhonen er en suværent kontrolleret og skarp tegner – han varierer sine sider forbilledligt – der er nytænkning i en del af hans kompositioner og i sidernes layout, men aldrig så voldsomt eksperimenterende, at det forlader det klassiske Barks-look.

Korhonen er en ganske enkelt fuldt på højde med nogle af de helt store, og han er, synes jeg, også bedre end Rosa.

Men den nye serie er ikke lavet som et modstykke til Rosa, for Korhonen følger i Rosas fodspor hvad angår det fan-agtige. Der er adskillige referencer til både Barks- og Rosa-historier, og man får tilmed præcis at vide, hvor de kommer fra. Han refererer således visuelt til en af Barks meget sene historier, The Invisible Intruder fra 1963, den eneste Barks-historie, hvor man ser onkel Joakim som barn. Jeg husker den tydeligt fra Mandelgaven 1964, og det var især billedet af lille Joakim, der sov i en udtrukket kommodeskuffe, der gjorde indtryk. Det har åbenbart også påvirket Korhonen, for det er præcis det billede, han gentager.

Endnu mere subtil er en reference til et vidunderligt en-sides gag fra 1953, “Mush”.

Den nye historie foregår altså i Klondike og omhandler Joakims ihærdige kamp for at hjælpe hotelejeren fru Rappesen. Den er sjov – men det er tegningerne, der imponerer mest – og man glæder sig til næste kapitel og mere fra Joakims fortid – nu tegnet af Kari Korhonen.

Fortællinger fra Klondike: Kære hjem
Tegnet og skrevet af Kari Korhonen
10 sider i Anders And & Co. nr. 37 (12. september 2019)
39,95 kr.