Jeg har binget Karloff, og det er ikke min dvd-samling, der har været i brug. Jeg har streamet en klassisk Boris Karloff-tv-serie fra 1956. Og den er mere end bare et fortidslevn.

Der hersker ellers en vis overtro, der siger, at moderne tv-serier besidder en orginalitet, man aldrig før har set i tv. Streaming-tjenesterne og kulturredaktionerne holder godt liv i denne myte og sælger os mængder af serier, der er helt ordinære, men som pakkes smart ind – og som lever på renoméet fra de få, der virkelig gør en forskel. Men fortidens tv var slet ikke så ringe, og det er folkene på Amazon Prime ved at opdage. I et iøvrigt fornøjeligt kaotisk udbud af film og serier fra alskens sære brokkasser, er der dukket perler op, som bl.a. gør, at man nu kan binge serien Colonel March of Scotland Yard, som Boris Karloff indspillede i England for den amerikanske producer Hannah Weinstein (no relation) i 1956.

Det er små afsluttede krimier, 25 minutter hver, med Karloff som den kløgtige detektiv, en tidligere oberst, der nu arbejder for en særlig afdeling indenfor Scotland Yard. En afdeling, der kun tager sig af de sære henvendelser, som normalt afskrives som vrøvl. Folk, der har mødt den afskyelige snemand, eller har fundet en kopi af Mona Lisa, eller fået at vide af deres 12-stedsøn, at han har tænkt sig at myrde dem.

Disse sære sager kaster March sig nu over – og kender man Karloffs helt særlige stil, ved man, at det er en rolle, der passer ham perfekt. Det siger sig selv, at han løser alle gåderne (var det nu også en spoiler?) – og at de alle har en meget sindrig løsning.

Mysterierne fortælles med intens enkelhed – lidt teateragtigt, men til tider også meget filmisk, med utrolig velskrevet og opfindsom dialog – og herlig distinkt, omend gammeldags, spil i alle roller.

Men det er også en stor forfatter, der står bag. John Dickson Carr  (1906-77) var en af de mest kendte krimi-forfattere i den klassiske detektiv-alder – en mester i de lukkede rums-mysterier, der til trods for at han var amerikaner, regnes for en typisk britisk krimi-forfatter.

Denne trailer giver et godt indblik i serien (selvom årstallet er forkert):

 

Episoderne er afsluttede og hænger ikke sammen, og der er ikke et overordnet plot, så man behøver ikke binge. Man kan bare se en enkelt. I så fald vil jeg anbefale At Night All Cats Are Grey – ikke fordi den er bedre end så mange af de andre, men fordi selveste Christopher Lee har en stor rolle her – og det er lidt af en sjældenhed at se de to skuespillere, der begge har spillet Frankensteins monster, sammen. Det er udover her kun sket   i Curse of the Crimson Altar og Corridors of Blood, og det var efter 1960, da Lee var etableret horror-stjerne. Her, i 1956, var han endnu kun en skuespiller på vej op….

Er man også Star Wars-fan bør man se episoden Present Tense, hvor en af de større roller spilles af selveste Phil Brown, der tilmed også instruerede et par af de senere episoder. Phil Brown er selvfølgelig kendt som onkel Owen fra Episode IV.

Det er fantastisk, at Amazon Prime har tilføjet den slags til deres streaming-udbud. Om det er for at fylde op med hvadsomhelst her i starten – som vi oplevede det, da Netflix var ny (og meget sjovere end i dag) – eller om der ligger en bevidst idé om at komme udover det dagsaktuelle, vides ikke, men smukt er det.

Der er mange andre klassiske serier på Amazon – jeg samler flere op snarest her på sitet!

FAKTA

Colonel March of Scotland Yard (1956-57)

TV-serie i 26 episoder á 25 min.

Instruktører: Bernard Knowles, Arthur Crabtree, Phil Brown

Hovedroller: Boris Karloff, Ewan Roberts

Streames på Amazon Prime (med valgfri engelske undertekster, men ingen danske)

TRIVIA:

Colonel Marsh bærer altid en klap for øjet. Det gives ingen forklaring på hvorfor.

Inden serien startede, indspillede Karloff hele tre pilot-episoder. De blev klippet sammen til en spillefilm, COLONEL MARCH INVESTIGATES, som tilmed dansk biografpremiere i august 1955 under titlen SCOTLAND YARD eller SCOTLAND YARD RYKKER UD. Her er forsiden fra det originale biografprogram: