Mens der kommer bekymrende beskeder om Netflix’ uhyggeligt høje gæld og den kommende konkurrence fra Disney Plus, kommer der stadig nyheder om ret imponerende satsninger. Og nu også en tegnefilm i spillefilmlængde, produceret af Netflix og rettet mod det brede publikum. Deres satsninger på anderledes animation har allerede givet dem fortjent ros, især for Love, Death and Robots, men også meget andet.

Klaus er titlen på en animeret spillefilm, der får en kortvarig biograflancering i USA (så den kan kvalificere sig til Oscars), på samme måde som Martin Scorseses The Irishman, mens den i Danmark alene får premiere på Netflix – 15.november.

Og den lover godt, ihvertfald hvis man er træt af det ensartede udseende i mange CGI-animationsfilm for tiden. Folkene bag Klaus har nemlig valgt et anderledes 2D-design, der er mere originalt og på mange måder lægger sig op af film som Longway North og andre, der benytter et mix af computeranimation og et mere håndtegnet 2D-udseende.

Manden bag er den spanskfødte animator Sergio Pablos. Han arbejdede som animator på flere af Disneys film i 90’erne, som f.eks. Herkules og Klokkeren fra Notre Dame, men er senere blevet kendt som en af de tre skabere af Grusomme Mig-universet, som bragte stor succes til studiet bag, Illumination, der nu ejes af Universal.

Klaus er dog skabt på Sergio Pablos eget studie, som han mere eller mindre har bygget op til netop denne film, og der er ifølge studiet brugt mange kræfter på at skabe det særlige udseende, der da også springer i øjnene såsnart man ser traileren.

Udover det sprælske og meget udtryksfulde look, og en animationsstil der tydeligvis har givet mulighed for karikerede og overdrevne bevægelser i klassisk stil, virker historien også fascinerende. En julehistorie med en person, der måske nok er en version af julemanden, men ligeså meget historien om en kikset postbud, der er så klodset, at man anbringer ham på en yderpost i det nordligste nord. Her møder en legetøjsbygger. En vis hr. Klaus.

Man skal jo aldrig dømme en film på traileren, men jeg kan ikke sige mig fri for at have positive forventninger til denne film.

Den bliver også lavet med dansk tale af bl.a. Jonatan Spang. Men som altid på Netflix – det regner jeg da med – kan man se begge versioner. En uforlignelig service for voksne animationsfans, der ikke har brug for en dansk udgave.