I 2013 lancerede filminstruktøren David Sandberg en kickstarter med det mål at have penge nok til at lave en kortfilm om Kung Fury – den handler om en overnaturlig politibetjent, der bekæmper overnaturlig kriminalitet.

Målet blev nået, og i 2015 udkom Kung Fury gratis for alle på Youtube. Nu hvor nyhederne om, at en toer er ved at blive skudt – med blandt andet Arnold Schwarzenegger, Michael Fassbender, Alexandra Shipp, David Hasselhoff og Jorma Taccone på rollelisten – er det vist tid til at anbefale originalen.

David Sandberg er tydeligvis fan af film, tegnefilm og spil fra 80’erne. Ikke nok med at hele filmen ser ud, som om man afspiller den fra en gammel VHS, så er der et lille tegnefilmssegment med, tegnet som de gode gamle G.I. Joe- og Transformers-serier.


Hurtig sidehistorie – Transformers tegnefilmsserien gjorde så stort et indtryk på mig, at jeg købte alt Transformerslegetøj, jeg kunne få fingre i, og har set hver eneste af de nyere Transformersfilm – hver gang med en optimistisk tro på, at det ville blive godt. (Den første Michael Bay-Transfomersfilm er stadig den bedste, og generelt bare en god film.)


I løbet af de første par minutter ser man Kung Fury nedkæmpe en løbsk arkademaskine på en relativt uventet måde: Først kører han den ned med en Lamborghini, skyder på den, kæmper mod den oppe på en kranvogn og på en helikopter. Scenen går fuldstændig bananas, og flere klip er fint gemt bag tracking-støj, som kun kendere af gamle VHS-maskiner véd, hvad er.

Hurtigt melder en ny skurk sig på banen – ingen ringere end Adolf Hitler, sjovt spillet af The Lonely Island-medlemmet Jorma Taccone. Ingen andre skurke er Kung Fury værdig, og uden at spoile alt for meget, viser det sig også at være svært for en ensom “renegade cop” at nedlægge hele det tredje rige.

Jeg er kæmpe fan af David Sandberg og hans visuelle stil, både fordi den minder mig om min barndom, men også fordi den er så gennemført. På intet tidspunkt viger han fra stilen, og helt ærligt så kan man sgu da ikke stå for Kung Furys nye partner “Triceracop”: En betjent med en menneskekrop, men et hoved fra en oldtids Triceratops.

Det hele er selvfølgelig skudt på greenscreen, og i maj sidste år udkom en fed “bagom kameraet”-video på Youtube. Her kan man se den kæmpe greenscreen-væg, som det hele er skudt foran, og at David Sandberg faktisk laver mange af kampsports-trickene selv. Flere af hans moves var jeg sikker på var en effekt, men det er tydeligt, at de eneste scener, der er fiflet med, er dem, hvor han enten nærmest flyver eller hopper umenneskeligt højt. Imponerende.

Jeg ved ikke endnu, hvad Kung Fury 2 kommer til at handle om, kun at hovedskurken nok stadig er Adolf Hitler. Men jeg håber inderligt, at stilen forbliver den slidte VHS-stil, og at effekterne stadig er halvdårlige. Det er en del af charmen ved Sandbergs værk, men jeg forventer også at blive overrasket, ligesom jeg gjorde med originalen.

Måske jeg bare skulle tage det helt roligt, men jeg glæder mig bare utroligt meget.

KUNG FURY

Skaber & instruktør: David Sandberg
Produktionsselskab: Laser Unicorns / Lampray

Cast:
David Sandberg, Jorma Taccone, David Hasselhoff, Leopold Nilsson, Eleni Young, Helene Ahlson, Andreas Cahling, Per-Henrik Arvidius, Steven Chew, Magnus Betnér, Björn Gustafsson