Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Landet for længe siden

Åh Lillefod… Hvor er der egentlig mange tegnefilm, der berører brutalt tab af en forælder – Bambi mister sin mor og Simba mister sin far. Men er der et dødsfald, der er mere hjerteskærende, end da den lille Langhals Lillefod mister sin mor i Landet for længe siden? 

Længe har jeg håbet på, at Don Bluths fantastiske tegnefilm blev tilgængelig på en streamingtjeneste, og endelig er den kommet på Netflix – og bare musikken i filmens intro får det til at gibbe i hjertet. 

Ensom dino

Da Lillefod bryder ud af sit æg, er der kun hans mor og bedsteforældre tilbage i hans flok. Det er i forhistorisk tid, og verden ændrer sig og er ved at bryde i brand. Der er ikke meget mad, og de kødædende dinosaurer er mere aggressive og farlige end nogensinde. 

Lillefod har ingen legekammerater, og de forskellige dinosaurer blander sig ikke med hinanden. Det er lidt ensomt for den lille fyr.

Men på et tidspunkt bliver den lille Triceratops Cera og Lillefod rystet sammen, da de i jagten på mad og barnlig nysgerrighed falder over hinanden og begynder at drille hinanden. Men morskaben bliver brat afbrudt, da en T-Rex jagter dem. 

Hjerteskærende dødsfald

Det er voldsomt uhyggeligt og intenst, og selv om Lillefods mor får reddet de to unger, så er hun selv blevet dødeligt såret i opgøret med den blodtørstige dino. 

Ovenikøbet opstår der voldsomme jordskælv, der adskiller familier – Cera bliver adskilt fra sine forældre, og Lillefod fra sine bedsteforældre. Så han er ganske alene, da hans mor dør. Mens regnen falder, ligger den lille Langhals ved siden af sin store stærke mor, der prøver at berolige ham med, at hun altid vil være hos ham, også selv om han ikke kan se hende.  

Lillefod og Cera bliver igen rystet sammen, og siden støder Duckie, Petrie og Spike til. Det er også dino-unger, som er blevet væk fra deres familier. 

Livet er farligt, men venskabet vokser, og sammen prøver de at finde Den store dal, der ifølge rygtet er et grønt og frodigt helle for planteædende dinosaurer. 

Inspireret af Bambi og Fantasia

Den tidligere Disney-mand Don Bluth står sammen med Gary Goldman bag ikke kun 80’ernes bedste tegnefilm, men nogle af de allerbedste tegnefilm gennem tiden. I 1982 kom Fru Brisbys hemmelige verden og i 1986 kom Rejsen til Amerika. Det er ikke så længe siden, den også blev tilgængelig på Netflix, og dengang ærgrede jeg mig over noget, som også gør sig gældende nu – Landet for længe siden er ikke tilgængelig på dansk. 

Den engelske tale er god og oprigtig – men den danske tegnefilm havde en meget smuk oversættelse og enormt dejlige stemmer, særligt af Henning Moritzen som fortæller. 

Steven Spielberg er også producer på denne film, som han også var det på Rejsen til Amerika, og det var under tilblivelsen af deres første samarbejde, at Spielberg først fortalte, at han drømte om at lave en Bambi-agtig film med dinosaurer. George Lucas blev involveret, og han og Spielberg drømte om, at det blev en film uden dialog, men kun med musik, heftigt inspireret af dinosaur-sekvensen The Rite of Spring fra Fantasia – og måske det er derfor, filmen har en lang intro, hvor der kun er musik og et indblik i den spændende verden. I sidste ende kom der stemmer på, af hensyn til børn. 

James Horner lavede den smukke og stemningsfulde musik, ligesom han også gjorde det til Rejsen til Amerika.

Masser af fortsættelser

Selv om det var en traumatiserende filmoplevelse – det kan jeg personligt skrive under på – så blev filmen en stor succes blandt børn, at den affødte 13 direct-to-video film, hvoraf den sidste kom i 2016. Der kom også en tv-serie på Cartoon Network i 2007 på 26 afsnit. 

Ingen af dem har dog rigtig den nerve og sjæl – og skønhed – som den originale film. Den kan heldigvis ses igen og igen. 

Landet for længe siden, 1988

Originaltitel: The Land Before Time
Instruktør: Don Bluth
Hovedroller: Gabriel Damon, Pat Hingle, Judith Barsi, Candy Hutson m.fl.

69 min.

Filmen kan streames på Netflix.