Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Long Way North / På toppen af verden

Der er ikke en særlig europæisk tegnefilmstil, på samme måde som der er en klassisk amerikansk og en japansk. Men der er til gengæld et mylder af meget originale europæiske tegnefilmkunstnere, hvis film desværre bare har en tendens til at være lidt for specielle til det store brede publikum.

Long Way North er en af den slags film, og den blev da heller ikke set af særlig mange mennesker, da den i januar 2017 havde premiere i de danske biografer. Heller ikke ved visninger på DRUltra har der været tale om seerrekord…

Men filmen har fortjent at blive set, for den er ganske fremragende og meget anderledes – beslægtet med flere forskellige europæiske tegneserier som Corto Maltese, Vindens Passagerer og Adele Blanc Sec.

Den kan streames på Amazon Prime med engelsk tale, og den vises med dansk tale på DRUltra 26.juli – hvorefter den vil ligge på DRTV i 30 dage.

Rémi Chayé er den originale kunstner bag filmen: Han har instrueret, men er også art director, så den er meget gennemført lavet i hans markante stil. Store smukke farveflader dominerer, kombineret med det særlige, at han kan lide at fjerne konturstregen omkring figurerne. Det giver et udseende, der er helt unikt.

Men Long Way North er ikke bare en stiløvelse, for Chayés stil er nemlig perfekt brugt til en meget gribende og anderledes tegnefilmhistorie. Den foregår i 1882, og hovedpersonen er den russiske aristokratdatter Sascha, der er besat af tanken om at finde sin forsvundne bedstefar. Han er en berømt nordpolsfarer, men ingen ved, hvad der blev af ham, da han drog ud på sit store togt mod polarcirklen.

Faktisk har de fleste opgivet ham og regner ham for død, men ikke Sascha, der flygter hjemmefra og drager afsted på en umulig rejse i bedstefaderens spor.

Det er med andre ord først og fremmest et stort drama, og det lykkes hurtigt Rémi Chayé at suge os ind i historien – og i den tid, filmen foregår. På magisk vis passer den specielle tegnestil perfekt til billedet af 1882, både i starten, hvor vi er blandt russiske aristokrater i enorme paladser – og senere, ombord på gamle træskibe i ishavet. Man føler vitterlig kulden, når de tegnede figurer står på dækket og ser på isbjergene.

Filmen er produceret i Frankrig, men en stor del er animeret i Viborg hos folkene på Nørlum, der også har været med den irske Song of the Sea og den aktuelle Disney-serieudgave af Big Hero 6.

Man skal dog ikke se den af særlig nationale pligtgrunde – for Long Way North er bare en fremragende animeret film, der er helt sig selv – og en stor oplevelse.

Long Way North (På Toppen af Verden), 2015

Instruktør: Rémi Chayé

Filmen kan streames på Amazon Prime (kun med engelsk tale). Den danske version kan streames til undervisningsbrug via mitCFU.dk (hvis man er skolelærer).