En ny animé-mester er fundet: Hendes første film vises ved en særforestilling i Cinemaxx på lørdag den 1.december.

Mari Okada har skrevet mængder af animé-manuskripter siden slutningen af 90’erne, og hun har fået priser for sit arbejde. Men hun har aldrig instrueret en film selv, så der var stor spænding omkring Maquia: When the Promised Flower Blooms, der havde premiere i de japanske biografer i februar.

Filmen fik en flot modtagelse – og det er ikke sært, for det er et meget seriøst og fantastisk flot eventyr med store følelser og store tanker. Mari Okada har fyldt sin første film med kærlighed, sorg, had og angst – så det er ikke et hyggeligt familieeventyr – men snarere et stort melodrama tilsat magi og drager.

Det fantastiske ved den japanske tegnefilmindustri er, at den overhovedet kan frembringe så mange film i så høj kvalitet. Langt de fleste laves på ren kommerciel basis, og de bliver vist i biografen – og set af et stort publikum, ikke kun en lille, hengiven fanskare.

Maquia: When the Promised Flower Blooms er en stor og kompliceret sag. Mange forskellige skæbnefortællinger – med en central konflikt omkring en udødelig kvinde med magiske evner, og hendes umulige kærlighed til en almindelig dødelig.

Handlingen er svær at referere – visse steder tilmed ret dunkel og svær at afkode. Men magien er overalt, i billederne, i musikken og i de mange figurer, der udtrykker så meget uden at vise det tydeligt.

Med denne film har Mari Okada klart vist, at hun er en af de store stjerner i japansk tegnefilm. Hun er 42 år gammel og levede de første mange år af sit liv som en særling: skolen, tilværelsen og alt socialt var svært – mens ensomme timer på værelset i selskab med manga, animé og computerspil var hendes lykkelige stunder. Familien havde nærmest opgivet hende, da hun kom ind i manga-branchen og begyndte at skrive historier og skabe universer.

Hun har været utroligt flittig, og hendes navn står på mængder af serier. Nu er hun så også instruktør, og det virker efter Maquia-filmen ret oplagt, at hun skal lave flere.

Så se filmen, den er på én gang meget traditionel og helt efter bogen – perfekt for alle, der kan lide japansk fantasy – men også anderledes og vidunderligt gådefuld.

 

Maquia: When the Promised Flower Blooms, 2018

Instruktør: Mari Okada

Kan ses i Cinemaxx på lørdag d. 1.december

(Linket er til København, men Cinemaxx i Odense og Aarhus har den også)