I maj måned har den danske tegner Pernille Ørum hver dag tegnet en havfrue, som hun har delt på sin Instagram.

Men hvad går det egentlig ud på? Jeg fangede hende til en hurtig snak på telefonen.

”Mermaids in May handler bare om, at man går sammen om at tegne havfruer hver dag i maj måned. Det er en fyr, der hedder Tom Bancroft, som har startet den her ting, Mermay, fordi det ville være hyggeligt, hvis folk tegnede havfruer. Han er tidligere Disney-animator, der blandt andet har skabt Mushu fra Mulan.”

”Det er tredje eller fjerde år, det sker, og sidste år lavede han en lille historie med en bog – og det ville jeg se, om jeg også kunne nå i år.”

Pernille Ørums kærlighed til havfruer går langt tid tilbage.

”Det var Disneys Den lille havfrue, der startede tegnefascinationen hos mig. Jeg så den, da jeg var tre år gammel og vidste bare, at jeg ville være tegner. Jeg har en mappe hver måned, der hedder ”Mermaids”. Så det gav ret god mening for mig at tage den her udfordring op, fordi det falder mig naturligt at tegne havfruer.”

Pernille Ørum har svært ved at sætte ord på, hvorfor havfruer tiltrækker hende så meget. Det har noget at gøre med, at de er lidt mystiske, lidt hemmelighedsfulde i deres skjulte hjem langt under havets overflade – og så gjorde Disney det fascinerende med deres film om Den lille havfrue.

”Det er svært at forklare, for det er jo noget mærkeligt noget med et halvt menneske, halv fisk. Men det er dejligt at man ikke skal tegne ben!”

På hjemmesiden Mermay.com er der forslag til, hvordan man kan finde inspiration fra dag til dag. For eksempel står der ”Pirat” ud fra 7. maj, ”Kæledyr” den 23. maj og ”Western” den 27. maj. Udfordringen er nemlig for alle, der har lyst til at deltage, ikke kun professionelle tegnere, og nogle gange er det godt med kreative benspænd, der kan få de kreative kræfter i gang.

Men Pernille Ørum har set bort fra forslagene, og har tegnet sine havfruer og -herrer, som hun generelt tegner sine tegninger.

”Mange gange går jeg bare i gang med attituden først, og så tegner jeg en person ud fra det. Men jeg må da indrømme, at nu er jeg ved at være lidt træt af at tegne havfruer…”

En af havfruerne har ligheder med Pernille Ørums tegning af Sarah fra filmen Labyrinth, og hun er også kendt for ofte at blande popkulturelle referencer ind i sine tegninger. Men Pernille forklarer, at det ikke er tilfældet denne gang, hvor det blot er en havfrue i bryllups-look.

”Jeg har holdt igen med inspiration fra popkultur med de her tegninger. Men altså, giv en mørkhåret kvinde en hvid kjole på, så kan det jo sagtens var hende fra Labyrinth.”

Bogen kommer kun i et begrænset oplag, og man skal forudbestille den via tegnerens Etsy, hvis man vil have fingre i den.

 

 

Når bogen udkommer, vil der være et særligt forord.

”Tom Bancroft har skrevet forordet i bogen. Jeg kontaktede ham, inden jeg lavede bogen og fortalte, at jeg ville lave tegningerne til en bog. Han behøvede ikke sige ja, men jeg ville gerne lave en officiel Mermay-bog. Og han var meget glad for at være med.”

Mermaids in May kan forudbestilles via Pernille Ørums etsy.

Pernille Ørum

Animator og illustrator, har en bachelor fra The Animation Workshop i Viborg.

Har blandt andet lavet karakterdesign på DC SuperHero Girls, og har udgivet to bøger med sine egne tegninger, der ofte er inspireret af popkultur fra 90’erne og 00’erne, Blush og Coral.

Hun er i gang med at udvikle en tegneserie med den amerikanske filminstruktør Kevin Smith, der også skrev forordet til hendes bog Coral.

Hun fortæller om sit arbejde i denne udgave af Stegelcast fra efteråret 2017.

Og hun var med i Troldspejlet i april måned – det kan ses her.

Tom Bancroft har selvfølgelig også en hjemmeside med sine værker.