Michael Reeves døde 25 år gammel i februar 1969. Han efterlod sig tre horror-film, hvoraf to er klassikere. Nu er hans første film dukket på i en smuk restaureret kopi. Revenge of the Blood Beast er primitiv og ujævn, men for fans af den kultdyrkede instruktør er den et must – og med masser af de elementer, der gjorde hans to næste film så berømte.

Det er især Witchfinder General, Michael Reeves er kendt for. At en 24-årig kunne instruere en så moden, nuanceret og på alle måder fremragende film om heksejagt, er i sig selv enestående. At han formåede at få en garvet, gammel frikadelle som Vincent Price til at spille så afdæmpet og indædt ondt, er også imponerende. At det blev den unge instruktørs sidste film kan kun begrædes.

Revenge of the Blood Beast  – der også kendes som The She Beast  – er en langt mere kaotisk film, der bærer tydeligt præg af et meget lavt budget, hurtige, uforberedte optagelser og et manuskript, der usikkert svinger mellem rendyrket gotisk horror i Hammer-stilen og politisk satire over østlandenes betonsocialisme i bondske miljøer. Men den fungerer alligevel, især hvis man holder øje med detaljerne.

Den visuelle stil er således hele tiden meget bevidst. Der veksles mellem en på det tidspunkt moderne, rå billedkomposition – og så den typiske, malerisk arrangerede stil fra periodens bedste horrorfilm af folk som Mario Bava og Terence Fisher.

Plottet er klassisk: Et ungt par besøger en øde egn, hvor en heks, der blev henrettet i gamle dage, stadig spøger. Den unge kvinde – spillet af 60’ernes største kvindelige gyserstjerne Barbara Steele – blandes ind i foretagendet, da heksen overtager hendes krop, og hendes kæreste, Ian Ogilvie, skal redde hende ved at hæve forbandelsen. Læg dertil en sær, lummer hotelvært spillet af Mel Welles, som mere nutidig trussel.

Ogilvie var nær ven af Michael Reeves og med i alle hans tre film. I Witchfinder General er han helten, der jagter heksejægeren Price, mens han i The Sorcerers udsættes for hjernevridende eksperimenter af selveste Boris Karloff.

Revenge of the Blood Beast nydes bedst, hvis man er fan af både italiensk og engelsk horror fra 60’erne, for den er en blanding af begge typer. Og hvis man kender Michael Reeves, vil man sikkert have den på listen over film, der skal opsnuses. Hvorfor det er godt nyt, at den er at finde på Amazon Prime, streamingtjenesten med de mange sære overraskelser. Mens Netflix og HBO køber ind, så de bliver mainstreaming, er Amazons indkøbere tydeligvis klar til at prøve lidt at hvert.

Og når de så samtidig har fundet en så smuk kopi af denne lille sag (som jeg ellers kun har set i skamferede 4:3-udgaver på dvd), siger man tak.

Revenge of the Blood Beast/The She Beast, 1966

Instruktør: Michael Reeves

Hovedroller: Barbara Steele, Ian Ogilvie, Mel Welles

79 min.

Filmen kan streames på Amazon Prime.