Jeg har faktisk hverken set filmen eller læst bogen 1922 af Stephen King.

Men da soundtracket blev udgivet den 20. juli, skyndte jeg mig at få fingre i det.

Det er nemlig skabt af ingen ringere end Mike Patton, forsanger i bands som Faith No More, Mr. Bungle, det soundtrackhyldende Fantômas, Peeping Tom og meget meget mere. Han er utrættelig og umættelig i sin musikalske færd.

Personligt behøver jeg ikke at kende til film, for at sætte dets soundtrack på. De bedste soundtracks formår at fortælle en historie helt uden hjælp fra levende billeder. Faktisk kan det være helt fantastisk at kende et soundtrack godt, inden man ser filmen – det er ikke altid, at det passer sammen i forhold til ens egne billeder. Men det er som regel positivt, fordi musikken kan overraske i forhold til handlingen.

Jeg holder meget af Stephen King, så jeg kommer uden tvivl til at se filmen og læse bogen på et tidspunkt. Men musikken har jeg allerede hørt mange gange.

Det er et urovækkende og drillende værk. Mike Patton blander reallyde med knipsede strenge, jagende strygere og elektroniske klange.

Jeg har læst mig til, at filmen handler om en mand, der slår sin kone og sin søn ihjel og så bliver besat af tanken om, at konen hjemsøger ham. Derfor er det meget passende med et knirkende, uhyggeligt lydbillede. Musikken alene er nok til at få én til at kigge sig hastigt over skulderen og tjekke en ekstra gang under sengen.

En ægte nørd

Mike Patton er et legebarn, og hans vokale evner er så imponerende og alsidige, at han blandt andet lagde lyd til zombierne i Will Smith-filmen I Am Legend.

Han har efterhånden også lagt stemmer til en del computerspil, blandt andet The Darkness, Portal, Left 4 Dead og Bionic Commando.

Han er med andre ord en sand nørd, der samtidig er så talentfuld, at det altid betaler sig at holde øje med hans værker.

Mike Patton har tidligere lavet musikken til The Place Beyond the Pines og Crank: High Voltage.

Albummet kan købes på vinyl og cd hos Ipecac Records – det kan også streames på diverse tjenester, og filmen kan som sagt streames på netflix.

1922

Film baseret på Stephen Kings novelle 1922.

Musikken er skabt af multitalentet Mike Patton.

Instruktør: Zak Hilditch

Hovedroller: Thomas Jane, Neal McDonough, Molly Parker.

101 min.

Filmen kan streames på Netflix.