I dag fylder Disneys Mulan 20 år.

Den havde officiel amerikansk premiere den 19. juni 1998. Og dansk premiere 13. november samme år.

Og det er måske den tegnefilm, jeg har set flest gange i mit liv.

Film i Forum

Det er ikke sket helt frivilligt. Da filmen havde dansk premiere, fik jeg et midlertidigt arbejde i Forum. Her blev filmen vist gang på gang på gang, og nåede at se den 16 gange eller noget lignende.

Der var stopfyldt i den store sportshal, for der var nemlig et særligt trækplaster efter filmen – når rulleteksterne løb over skærmen, så sprang boybandet 98 Degrees ind foran lærredet og dansede til nummeret True To Your Heart, mens de lod som om de sang. Og det hele var så kunstigt, at ingen studsede over, hvorfor Stevie Wonder kunne høres, men ikke ses. (Men lettere ironisk.)

Det må have været absurd arbejde for det unge boyband – at sidde og vente i en sportshal i Danmark, for at danse i fem minutter med cirka to timers mellemrum. Og have masser og energi og overskud hver gang. Jeg havde virkelig ondt af dem…

Jeg selv blev klædt i maosko og en trøje med kinakrave, mens jeg viste folk rundt til deres pladser. Undervejs skulle jeg hjælpe børnefamilierne, når de i mørket ikke kunne finde ud med deres skrigende unger, der skulle på toilettet eller kaste op. På et tidspunkt i gymnasiet gjorde jeg rent på diskoteker, men jeg har aldrig set så meget opkast, som jeg har set i den hal mellem hver visning – børnene fik simpelthen en overdosis af popcorn, sodavand og slik. Og nogle forældre kunne ikke administrere fadøllene…

Dystre Disney

Selv om det var en ret pinefuld oplevelse, og at jeg havde musikken permanent på hjernen i ugevis efter ferien var forbi, så blev jeg faktisk aldrig træt af selve filmen. Det er ikke den mest elskede af Disneys tegnefilm, men det er én, jeg holder meget af.

Skurken Shan Yu er leder af Hunnerne, der angriber Kina. Og de er nådesløse. Shan Yu har uhyggelige, gule rovfugleøjne, og han dræber alt på sin vej – hvilket blandt andet indebærer børn! Nej, selvfølgelig ser man ikke nogle døde mennesker i en Disney-film, men Mulans hær falder over en nedbrændt landsby, hvor hun hiver en dukke op af sneen. Mørkt!

Mænd og drager

Mulan er en ung kvinde, og historien, der bygger på en kinesisk legende, handler om, at hun tager sin fars plads, da Kejseren indkalder mændene til krig mod de frygtede Hunner.

Det må hun selvfølgelig ikke bare i det gamle, mandsdominerede Kina – kvinderne skulle bare være smukke og giftes væk – men Mulans far er gammel og påvirket af tidligere krigssår, så snarrådige og egensindige Mulan smutter væk i ly af natten, iført sin fars rustning og taler med dyb stemme. På en eller anden måde narrer hun alle, selv om hun langt hen ad vejen er til grin i træningslejren, fordi hun er så klejn og svag.

Til hjælp har hun den lille, frække drage Mushu, som er en skytsånd sent af hendes forfædre – selv om han faktisk har snydt forfædrene, fordi statuen af den store drage, de egentlig ville have sendt af sted, gik i stykker. Hvilket faktisk også var Mushus skyld.

Det er Jan Gintberg, der lægger stemme til Mushu, og han er fabelagtig – og der er noget at leve op til, for det er Eddie Murphy, der lægger stemme til originalen. Men Gintberg er super veloplagt og virkelig sjov. Den dag i dag citerer jeg stadig fra den danske udgave: ”Se, du får havregrød! Og den er glad for at se dig.”

Sejeste hovedperson

Der er masser af god musik, flotte illustrationer, der har ladet sig inspirere af kinesiske akvareller – og så er Mulan bare så supersej. I min optik er hun den første rigtige kick-ass kvindelige hovedperson i en Disney-film, for selv om Pocahontas fra 1995 er klog og god at se op til, er hun jo ikke i kamp som Mulan.

Mulan og hendes hærfører Li Shang bliver forelskede i hinanden – og nogle mener endda, at han er den første (og eneste?) biseksuelle person i Disney-universet, fordi han kigger kærligt på Mulan, mens han tror, hun er soldaten Ping – og til slut er det Mulans kløgt og handlekraft der redder Kina og kejseren. For hvilket hun bliver hyldet af hele landet.

På den måde redder hun sin families ære, som hun ellers satte over styr, da hun udgav sig for at være mand. Og det var ikke kun sin families ære, men sit eget liv, det ville koste hende, hvis det ikke var endt lykkelig. Så Mulan må i den grad siges at være en modig ung kvinde.

Kommer som live-action – selvfølgelig

Det har længe været kendt, at Disney er i gang med at filme en live-action-udgave af Mulan, ligesom de gør det med nærmest alle deres tegnefilm.

Historien kommer til at være markant anderledes: I stedet for Li Shang kommer Mulans romantiske modpart til at være soldaten Cheng Honghui, der igennem hele filmen hader Ping (Mulan som mand), fordi Ping er bedst til alt. Mulan kommer til at have en søster, og i stedet for Shan Yu, kommer der til at være en kvindelig skurk, en magtfuld heks – dermed kan vi forvente mere magi i filmen, for selv om der var ånder og drager i tegnefilmen Mulan, så havde ingen andre evner, og selv Mushu var ikke meget bevendt. Men endnu er der ikke bekræftet nogen som Mushu, så det er slet ikke sikkert, at den lille drage er med i filmen. Og det vil altså være lidt sørgeligt…

Kæmpe budget – men ingen musik

I modsætning til live-action udgaven af Skønheden og Udyret, så kommer der nok ikke til at være noget musik med i denne film. Også trist. Men selvfølgelig skal man vente og se filmen, før man kaster dom over den. Og det er prisværdigt, at Disney ikke bare laver en total kopi af tegnefilmen, for det er helt ærligt bare så uendeligt ligegyldigt. (Host host, Skønheden og Udyret og Askepot.)

Filmen har et kæmpestort budget – nemlig 290 millioner dollars. Hvis budgettet bliver overskredet og når over 300 millioner, så vil det være en af verdens fem dyreste film nogensinde.

New Zealandske Niki Caro, der tidligere har lavet blandt andet Whale Rider og The Zookeeper’s Wife – skal instruere den. Dermed er hun én ud af kun fire kvinder, der har instrueret en film med et budget på over 100 millioner kroner.

Disney går altså all-in på Mulan. Det bliver spændende at se den, når filmen får premiere i foråret 2020.

Mulan, 1998

Instruktør: Tony Bancroft, Barry Cook

Originale stemmer: Ming-Na Wen, BD Wong, Eddie Murphy, Miguel Ferrer, George Takei

Danske stemmer: Pernille Højgaard, Stig Rossen, Jan Gintberg, Ghita Nørby, Per Pallesen

88 min.