Vi kaldte Carl Barks for “Den gode tegner”, fordi vi ikke vidste, hvad han hed. I dag har han mange arvtagere, der tegner til Anders And-bladene i hele verden, men selvom de i dag bliver krediteret, er de ikke særlig kendte. En af dem, hvis tegninger jeg leder efter i hvert nyt blad, er amerikaneren Noel Van Horn, hvis streg er både præcis, udtryksfuld, varieret og original. Han er en tydeligvis godt skolet, yderst professionel tegner, der både arbejder med figurtegning i en meget animations-påvirket stil – og med komposition, der afslører, at han ved, hvad han gør.

Derfor er hans tegninger både let tilgængelige, klart kommunikerende og behagelige at se på – ikke bare rene kopier af klassikerne – men en moderne version af den klassiske Disney-streg med lige dele inspiration fra de store gamle mestre som Floyd GottfredsonCarl Barks – og Noel Van Horns far, den nu 78-årige William Van Horn, en af de største Disney-tegnere fra 80’erne og 90’erne.

Sidste gang jeg faldt over Noel Van Horn var i Anders And & Co. nr. 47  (fra november 2017) i en syv-siders Hexia de Trick-historie, hvor Van Horn bruger Hexia og hendes ravns funktion som par i en morsom og velkonstrueret historie om heksens møde og kamp med en nisse. Det er både vittigt og stemningsfuldt – med stilmæssige mindelser om Piet Wijns Gammelpot.

Noel Van Horn er en af de aktuelle Disney-tegnere, der selv skriver manus, for det kan han. Produktionssystemet fungerer oftest sådan, at færdige manuskripter afleveres til tegnerne, men det virker som om det lidt stive system er blevet mere fleksibelt i de senere år. Og Hexia-historien “Drilsk Magi” (“A Mockery of Magic”) er en af dem, der bærer præg af, at tegneren selv har fået og formet ideen.

Van Horn bor i Canada, hvor han også gik på kunstskole i 80’erne. I 90’erne fik han kontakt til Egmonts redaktør Byron Erickson, som fra 1993 begyndte at bruge ham især til nye Mickey Mouse-historier. Siden har han været flittig. Han fylder i hvertfald ret godt på det omfattende inducks-arkiv – hvor man kan slå alle tegnere og forfattere af Disney-tegneserier op.

En pudsig detalje er, at Van Horn efter sigende helst ville tegne serier med Bucky Bug – hvorefter de fleste spurgte: “Hvem?”. Bucky var en figur, der blev brugt i en enkelt tegnefilm og siden havde en kortvarig karriere i serieform. Siden en glemt – og en af de absolut mest perifere – men hyggelige Disney-figurer. Hans optrædener er dog flere end man skulle tro – og tegnere så forskellige som Al Taliaferro og Daan Jippes har i tidens løb lavet historier med ham. På dansk har han også et navn: Lillekryb.

Noel Van Horn fylder 50 senere i år – læg mærke til ham i Anders And & Co., han er en ægte god tegner.

 

FAKTA

Noel Van Horn (f.1968)

Amerikansk-canadisk Disney-tegner med speciale i Mickey Mouse.

Disney-tegner fra 1993.

Uddannet på Emily Carr College of Art + Design.

Han fik en enkelt gang lov til at tegne Bucky Bug – det var i 2007, da figuren havde 75 års fødselsdag.