Sussi Bech er en af de bedste danske serietegnere, uanset hvilke kriterier, man vælger. Men går man også efter én, der kan tegne og fortælle i den klassiske rene streg, som Hergé udødeliggjorde i Tintin, er hun ganske enkelt nummer 1.

Hendes mest kendte figur er selvfølgelig Nofret, prinsesse på Kreta omkring år 1350 f.v.t. – hvis eventyr påvirkes meget af hendes stærke og selvstændige personlighed. Hun finder sig ikke i noget og opfører sig som hun vil. Hun er en helt, men hun er ikke perfekt – og hun ligger ikke under for nogen eller noget – slet ikke de mænd, der tror, at de er skabt til at bestemme.

Nu vender denne klassiske feminist tilbage, for med tredje bind af den ambitiøse udgivelse af Sussi Bechs Samlede Værker, som udkommer 25.oktober, får vi de første tre historier om Nofret.

Men selvom det vil være velkendt læsning for mange serielæsere, er der alligevel tale om noget helt nyt, ihvertfald når det gælder det første album, Flugten fra Babylon. Da det udkom første gang i 1986, gik der noget helt galt med farverne: En spansk reproanstalt lavede et ret sjusket stykke arbejde, så farverne var meget langt fra dem, Sussi Bech havde lavet.

Nu er hendes originaler blev scannet på ny, så man for første gang kan se dem, som de skal ses. Det bliver helt sikkert smukt.

For fans af Sussi Bech er den samlede udgivelse helt uundværlig til samlingen.

De første 2 første bind indeholder dobbeltalbummet om Aida Nur, der foregår i 1920’ernes Egypten og hendes to helt tidlige album om Dalila den drevne, der oprindelig kun var i sort-hvid, men som til genudgivelsen har fået farver.

Alle serierne foregår et eller andet sted i Egypten og omegn, for det er vist ingen hemmelighed, at Sussi Bech er fascineret – hvis ikke besat – af disse områder og deres kultur.

Sussi Bech har sagt ja til at gæste StegelCast meget snart – hvor jeg glæder mig til at tale med hende om hendes serier.

Sussi Bechs Samlede Værker 3: Nofret

Forlaget Eudor

Dette bind indeholder Sussi Bechs tre første Nofret-historier: “Flugten fra Babylon”, “Amons gemalinde” og “Kætterkongens hof”, i alt 184 sider.

Udkommer 25.oktober

Pris: 425 kr.

Kan købes hos forlaget.