En ny figur i Andeby er altid en begivenhed. Så vi rydder forsiderne for Doktor Dyster (eller Doctor Dark), en ny skummel stjerne, som debuterede i Anders And & Co. den 22.juni. Han er veluddannet, velhavende – men også 12.killing i kuldet og frustreret. Især da han har mødt Stålanden og nu har et velvoksent hævnmotiv.

Figuren er skabt af en svensk pige, der deltog i en Kalle Anka-konkurrence sidste år. Hun vandt, og hendes figur blev så behandlet af Egmonts storyfolk i København, så resultatet er blevet tre sammenhængende (med selvstændige) historier i Anders And-bladet i uge 25, 26 og 27. Den erfarne tegner Fabrizio Petrossi står for de første offcielle billeder af den nye skurk, mens den ofte ret vildt tegnende Diego Bernardo (Marvel-inspireret) har lavet historien i nr. 26 og Andrea Ferraris slutter “trilogien” af. Manus er af bl.a. Peter Snejbjerg og Sune Troelstrup.

Der er noget gennemført nedrigt over Doktor Dyster. Mere udspekuleret og hårdkogt end Sorteper, Sorte Slyngel og Øyvind Ørn. Men samtidig elegant, flamboyant og klassisk superskurk. De tre første historier viser os dog ikke meget af hans personlighed – i den anden, Dystre skygger over Dunkelskoven, er han knapt med, for det er Sorteper, der står for skurkestregerne, mens Dyster er hans skumle bagmand.

I klassisk superhelte-tradition har Egmont-folkene også brygget en oprindelseshistorie sammen til ham. Om Doktor Dysters origins kan man læse i juli måneds Jumbobog – her møder han Stålanden første gang, og man forstår, at der er tale om et ærkefjende-forhold.

Måske er Jumbo-bøgerne et godt sted til ham – for når Stålanden går i gang, tænker man straks på det italienske format. Sjovt nok er Anders And-bladet begyndt at trykke serier, der tydeligvis er lavet til det mindre Jumbo-format, så layoutet bliver meget voldsomt og tegningerne meget store. Ikke så æstetisk smukt, men måske et forsøg på at lade de to universer smelte mere sammen. For der er forskel på Andeby, når den tolkes i Anders And & Co., og når den udfolder sig i Jumbobøgerne.

Om Doktor Dyster, der hedder Svarthe på norsk og Dunkel på svensk, kan få en fast plads vil tiden vise. Men han har kvaliteter, så det er op til forfattere og tegnere at give ham historier med kød på.

Skitsen af Doktor Dyster viser også hans farvesætning. Den er selvfølgelig (c) Disney.

 

FAKTA

Doktor Dyster (Doctor Dark)

Superskurk (kat) i Andeby.

Første optræden: 22.juni 2017

Tegnere – indtil videre – Fabrizio Petrossi, Miguel, Diego Bernardo, Andrea Ferraris

Forfattere: Sune Troelstrup, Jaakko Seppälä, Peter Snejbjerg