Det er et galehus, der for en nat er herberg for en gruppe vildfarne rejsende i en storm. Den familie, de søger tilflugt hos, har nemlig mange skeletter i skabene, og snart udvikler den ene nat i stormen sig til et traumatisk mareridt. En klassisk situation og en tydelig forløber for både Rocky Horror Picture Show og The Texas Chainsaw Massacre, bare lidt ældre og mere knirkende.

James Whale, geniet bag FrankensteinBride of Frankenstein og The Invisible, tre ikoniske gotiske gys fra 20’erne, har instrueret The Old Dark House, og det har han gjort med al sin sans for det makabre, det morbide, det groteske – og det vittige. For det beskedne plot lukker nemlig først og fremmest op for en række situationer, der veksler fantastisk og til tider overraskende mellem dyster skræk og vanvittig komik.

Boris Karloff måtte endnu en gang møde op midt om natten, så sminkøren Jack Pierce kunne bygge hans ansigt om til den alkoholiserede, brutale og vansirede butler, der tilmed er stum, så han kun kan brumme truende. Det er ham, der lukker op – og herefter møder de rejsende så hele den sære familie Femm, der bebor huset. Der tales om familiemedlemmer, der er lukket inde, fordi de er gale og farlige, og selv dem, der er til stede, opfører sig mere end excentrisk. Familiens overhoved er – vistnok – hr. Femm, genial spillet af Ernest Thesiger, som mange vil huske som den gale videnskabsmand, der lokker dr. Frankenstein til at bygge en brud til sit uhyre i Bride of Frankenstein.

James Whale var først og fremmest mand for at skabe den rette atmosfære. Han får den maksimale effekt ud af den fantastiske dekoration, samtidig med han malker personernes forskelligheder til det yderste. De rejsende spilles af store 30’er-stjerner som Melvyn Douglas, Gloria Stuart og Charles Laughton – og det er tydeligt, at de morer sig med at balancere mellem humor og uhygge.

Det er med andre ord en af de store gamle og legendariske klassikere, der udgør nr. 187 i Masters of Cinema blu-ray-serien. The Old Dark House havde premiere i oktober 1932, men fik en meget blandet modtagelse og forsvandt hurtigt fra biograferne. Senere blev den genindspillet, i 1963, med William Castle som instruktør, og i flere år blev den betragtet som forsvundet for altid. Det var den heldigvisvis ikke, og den er så i flere omgange blevet restaureret og udsendt på forskellige videoformater, men den nye blu-ray fra Eureka som den seneste og smukkeste.

Det er ren nydelse, for billedkvaliteten er i top – og man føler sig hensat til en biograf i starten af 30’erne – samtidig med at man flere steder overraskes over plottets og personernes modenhed. Men den er også fra før den skrækkelige Motion Picture Code – som aldrig ville have godkendt en film så sær og så fyldt med voksne referencer og slet skjult erotiske toner.  Der byttes partnere og tales åbent om forholdene – og så er der nok i virkeligheden også noget sadomasochistisk over hele The Old Dark House – og det ville året efter og i mange år have været bandlyst.

The Old Dark House, 1932

Instruktør: James Whale

Hovedroller: Boris Karloff, Ernest Thesiger, Gloria Stuart, Lillian Bond, Charles Laughton, Melvyn Douglas.

72 min.

Den nye blu-ray fra Eureka fås på amazon.