Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Over the Garden Wall

På Netflix ligger Cartoon Networks serie Over the Garden Wall, eller Det ukendtes skov, som den danske titel er. Serien fra 2014 er tilgængelig på både dansk og engelsk, og selv om de danske stemmer er gode, så er den originale at foretrække. Især fordi der er en masse ret gode sange skrevet til serien, som virkelig kommer til deres ret i oprindelige version.

Den handler om to halvbrødre, den ene et stort barn og den anden en teenager. De går rundt i en skov, da man først møder dem, og de prøver at finde deres vej hjem.

De ser lidt specielle ud. Den ældste, Wirt, har en spids rød hat på, lidt som en nissehat, og Greg, den mindste, har en omvendt tin-tepotte på hovedet, og så slæber han rundt på en temmelig stor frø, som han prøver at finde på et navn til.

Wirt, som Elijah Wood lægger stemme til, er en bekymret, lettere negativ og apatisk type, hvorimod Greg, der får stemme af den unge Collin Dean, er en ukueligt positiv knægt, der aldrig forstår alvor og slet ikke, at Wirt tit er træt af ham.

Masser af referencer

Den skov, de går rundt i, byder på mange magiske væsner og overnaturlige farer. I første afsnit ud af de i alt 10 i sæson 1, der er den foreløbigt eneste, møder de The Woodsman (Christopher Lloyd), som vil hjælpe dem med at finde vej, så snart han er færdig med sit arbejde, men der er noget, han ikke fortæller, og det ender med, at drengene – efter en voldsom konfrontation med en monsteragtig hund – stikker af fra ham. På et tidspunkt møder de fuglen Beatrice (Melanie Lynskey), der hjælper dem – og hun har selvfølgelig også noget, hun ikke fortæller.

Der er græskarfolk, dansende og talende frøer og uhyggelige hekse. Men lidt i samme ånd som Miyazakis verden, hvor de onde ikke kun er onde, så skal man ikke skue dem på hånden. Heksen Auntie Whispers (Tim Curry) ligner af statur heksene fra Chihiro og heksene, og monsterhunden i første afsnit havde slugt en sten eller en ting, der gjorde den farlig.

På et tidspunkt kommer Greg op til et skyland, hvor beboere og bygninger lidt ligner noget fra gamle tegnefilm fra 30’erne.

Der er altså masser af stærke referencer. Men det kammer aldrig over, og i sidste ende, er det en fascinerende og småsurrealistisk univers, der er smukt og stemningsfuldt tegnet, farverne til den lidt dystre side, men det passer godt til det lidt urovækkende univers.

Af gode gæstestemmer kan nævnes John Cleese, Chris Isaac, Fred Stoller og Jack Jones.

Over the Garden Wall er skabt af Patrick McHale, hvis kortfilm Tome of the Unknown serien er baseret på. Udover at have skrevet denne, er han også en af de mest aktive forfattere bag Adventure Time. Han er også en af forfatterne sammen med Guillermo del Toro til den kommende Pinocchio (2021).

Der er ikke konkrete planer om flere sæsoner af den skæve serie, men der er kommet flere tegnede hæfter med de to brødre og deres magiske univers.

 

Over the Garden Wall, 2014

Instruktør: Nate Cash

Hovedroller: Elijah Wood, Collin Dean, Melanie Lynskey, Christopher Lloyd m.fl.

10 afsnit af cirka 10 minutters varighed

Serien kan streames på Netflix.