I denne uge blev det afsløret, at den danske tegner og illustrator Pernille Ørum skal illustrere Kevin Smiths kommende historier om den unge superheltinde Hit-Girl.

Historierne om den ultravoldelige 12-årige Mindy McCready er skabt af Mark Millar og blandt andet filmatiseret i filmene Kick-Ass og Kick-Ass 2, hvor hun viser en imponerende evne til at aflive bad guys, gerne på meget spektakulær og blodig vis.

”Det er 2,5 uge siden, jeg fik tilbuddet om at tegne Hit-Girl. Der kom en sms fra Kevin Smith: ’Hey, har du travlt, for vi sidder nogle stykker her og vil gerne arbejde med dig.’ Det kom meget ud af det blå, og jeg skulle lige bruge en uge på at vurdere, om jeg ville,” fortæller Pernille Ørum over telefonen.

Hvad i alverden var der at overveje?!

”Det er lidt noget andet, end hvad jeg er vandt til, og jeg skulle også finde ud af, om jeg har tid til det. Jeg havde mange ting booket ind i min kalender, inden jeg fik beskeden fra Kevin. Og alle de dage, hvor jeg ikke har noget booket ind, der skal jeg lave en side.”

”Men jeg synes, jeg har ok styr på det, og MillarWorld har set de to første sider, og de er blevet godkendt.”

Pernille Ørum fortæller, hvor vildt det er, når Mark Millar, manden bag ikke kun Hit-Girl men blandt andet også Kingsman, Civil War og Old Man Logan, tweeter om hende, at hun er ”this genius”.

Hun har fået stort set frie tøjler til at tegne, hvad hun vil.

”Kevin har skrevet et meget billedligt manuskript, så jeg kan se mange af tingene for mig, hvilket er fedt. Jeg må selv om, hvordan jeg sætter siden op. Men jeg har afleveret noget, hvor de var sådan, ’Måske ham der ikke skal smile så meget?’ og så ændrer jeg selvfølgelig det.”

”Så jeg har rigtig travlt, men vi har fundet en farvelægger, så det kommer jeg ikke selv til at stå for. Det gør også, at universet bliver mindre lyserødt og lidt mere gory. Der kommer også til at være én, der laver lettering.”

Noget helt andet

Pernille Ørum er kendt for sin meget udtryksfulde, lette og personlige streg, der er inspireret af Disney. Hun har blandt andet lavet to bøger, Blush og Coral, der er en samling af hendes tegninger, der ofte har en masse popkulturelle referencer, for eksempel hendes version af Major fra Ghost in the Shell, Wolverines datter X-23 fra filmen Logan, Sarah fra Labyrinth og meget mere. Og så har hun designet størstedelen af den animerede tv-serie DC Superhero Girls.

Derfor er det noget helt andet, Pernille Ørum skal i gang med nu, og det har også været noget, hun har taget med i sine overvejelser.

”Én ting er at lave tegneserien. Det er spændende, og Hit-Girl er sej. Men jeg skal passe på med at fremvise de ting, jeg laver med hende, for mit publikum på Instagram. Den er virkelig ikke for børn, fordi det er så blodigt og voldeligt.”

”Men historien er superfed, og der kommer til at blive snakket meget om den,” lyder det lokkende fra hende. Blandt andet vil der være en skurk, der kommer til at blæse os bagover.

Pernille Ørum har været en tur i sin lokale tegneseriebutik, Faraos Cigar, for at få inspiration til, hvordan hun kunne lave de dynamiske og voldelige sider, som hun ikke er så familiær med.

”Jeg købte alle Hit-Girl- og Kick-Ass-tegneserier, og så snakkede jeg med ejeren om, hvilke tegneserier, der kunne indeholde nogle elementer, jeg kunne bruge. Blandt andet diverse Walking Dead-tegneserier, hvor der er meget gore. I de tidlige Kick-Ass-tegneserier har de fede effekter, hvor nogle bliver skudt i hovedet og andre får savet hovedet over, men det er så voldsomt, at et næsten bliver Tarantino-agtigt, men det gør sp også, at volden næsten bliver mindre alvorlig,” siger Pernille Ørum.

Første tegning er grim!

Da Kevin Smith delte nyheden om, at Pernille skal tegne hans Hit-Girl, var det på Instagram med en forside fra et tidligere hæfte og så Pernilles allerførste illustration af den unge superheltinde.

”Den er simpelthen så grim, den Hit-Girl! De jeg havde lavet hende dér, tænkte jeg, ’Det bliver aldrig fedt.’ Dagen efter prøvede jeg igen, og så fik jeg lavet noget, der er lidt mindre Disney-agtigt. Lidt mindre øjne, lidt mindre designet, men stadig meget tro mod den stil, jeg har. Jeg skældte Kevin lidt ud: ’Hvad fanden, du smed den forkerte op!’ og han var bare ’Hey, det var din første!’”

”Jeg har lært, at med Kevin Smith skal man ikke vise ham noget, fordi han deler det bare,” griner Pernille, der desværre ikke må dele sine andre tegninger af Hit-Girl endnu – men hun har lovet, at hun deler det med os, så snart hun må.

Kevin Smith og Pernille Ørums samarbejde går efterhånden flere år tilbage. Hun har været fan af instruktøren og tegneserie-forfatteren længe, og han blev blæst bagover af en af hendes illustrationer, hvor hun lavede en tegning til hans film Yoga Hosers fra 2016. Han har tidligere instrueret blandt adnet Clerks, Mall-Rats og Jay and Silent Bob Strikes Back.

Hun har medvirket i hans podcast, og så var det i gang med et helt andet projekt.

”Det var faktisk ikke det her, jeg skulle arbejde på! Jeg har næsten lige hængt ud med Kevin Smith i L.A., og vi er i fuld gang med vores næste projekt.”

Kevin Smith, Pernille Ørum og Ralph Garman sammen ifm. podcasten Hollywood Babble-On.

Pernille Ørum kan ikke fortælle så meget om det unavngivne projekt, men hun kan afsløre, at den kommer til at foregå i Danmark.

”Det har han selv været ude og afsløre. Men nu har Hit-Girl skubbet det andet projekt væk. Det her er en del større end at lave mit eget, men det giver mig også mulighed for at prøve nogle ting af.”

Venner med Kevin Smith

Noget af det nye for Pernille Ørum er også, at hendes arbejde bliver mødt med så meget interesse allerede nu, hvor hun bare er i gang med det.

”Det er faktisk super fedt at sidde på den anden side og se folks kommentarer om, hvad der mon kommer til at ske. Jeg har alle fire bøger på manuskript og bruger dem til at tage notater fra – folks kommentarer er virkelig sjove. Det er lidt noget andet, fordi jeg sidder med det og laver det, mens folk snakker om det.”

Har Kevin Smith mon haft dig i tankerne, mens han skrev manuskriptet?

”Ja, det havde han. Men det havde MillarWorld ikke. Selv om Kevin prøvede at kæmpe for mig, så har jeg ikke lavet sådan noget her før, så de var ikke helt klar på det. De havde en anden tegner, som hoppede fra – og så skar Kevin igennem og sagde, at det skulle være mig.”

Hvordan er det med den tillid fra ham?

”Det er lidt nervepirrende! Men jeg har set ham så mange gange efterhånden, og det begynder at være en følelse af, at ’Det er bare Kevin’. Jeg sms’er dagligt med ham. vi er begyndt at have et godt venskab.”

Men fra hvad du har lavet hidtil – springer du så ikke nogle led over?

”Jeg springer alt for mange led over. Jeg er slet ikke der, hvor jeg egentlig var klar til det her… Jeg er nok lidt mere nervøs, end jeg er optimistisk omkring det her. Jeg skal lige have lavet først bog, så tror jeg, det bliver bedre. Men jeg havde jo regnet med, ligesom andre tegnere, at jeg skulle arbejde på en bog i tre år og så udgive den i ro og mag – men nu bliver jeg bare smidt ud i det.”

”Jeg har aldrig lavet en hel tegneserie før. Sidste uge var en lidt følelsesmæssigt hård uge. Jeg skulle layoute bogen, men det gik overraskende godt. Mine mange år som tegneserielæser, og mit arbejde med animation og storyboarding, har helt klart hjulpet mig.”

”Jeg kan godt lave en flot baggrund, der fungerer, men nu skal jeg måske lave fire baggrunde om dagen, der skal fungere. Der er virkelig mange ting, jeg skal forholde mig til. Så jeg brugte et par dage på at etablere en tegnestil, som er min – for det er jo også derfor, de har valgt mig, fordi de kan lide det, jeg laver – men det skulle også være en stil, der kunne tegnes let.”

Netop det nære forhold og Pernilles generelle begejstring for Kevin Smiths arbejde har betydet meget for, at hun tør kaste sig ud i det store projekt.

”Det er jo Kevin Smith, der har skrevet den her historie. Den er fuld af nørde-referencer, og den er vittig. Men jeg trak mig faktisk fra projektet efter at have læst manus, fordi der var nogle ting, som jeg ikke ville tegne. Så spurgte han hvorfor, at jeg trak mig, og jeg forklarede ham det, og så sagde han ’Det kan vi sagtens ændre, det er ikke vigtigt for historien’. Så vi samarbejder i forhold til indholdet. Jeg er virkelig glad for at arbejde sammen med ham, han tager ikke kredit for det hele – han er god til at skubbe folk foran sig. Han er en af de sødeste mænd i verden,” siger Pernille.

Der kommer fire bøger med Kevin Smith og Pernille Ørums Hit-Girl. Den første udkommer i januar 2019.

 

Pernille Ørum

Animator og illustrator, har en bachelor fra The Animation Workshop i Viborg.

Har blandt andet lavet karakterdesign på DC SuperHero Girls, og har udgivet to bøger med sine egne tegninger, der ofte er inspireret af popkultur fra 90’erne og 00’erne, Blush og Coral.

Udover Hit-Girl, er hun i gang med at udvikle en tegneserie med den amerikanske filminstruktør Kevin Smith, der også skrev forordet til hendes bog Coral.

Hun fortæller om sit arbejde i denne udgave af Stegelcast fra efteråret 2017.

Og hun var med i Troldspejlet i april måned 2018.