Til næste år lander den nye Captain Marvel, og det bliver spændende at se Brie Larson sparke røv som superhelt i en film, der kommer til at foregå engang i 90’erne.

Nu er der så også blevet tilknyttet en komponist til filmen. Det er tyrkisk-amerikanske Pinar Toprak, som dermed bliver den første kvinde, der laver musik til en Marvel-film – faktisk er hun den første kvinde, der skal lave musik til en stor tegneserie-filmatisering.

Krypton og Fortnite

Den 38-årige kvinde har et rigt resume, dog ikke af den slags med titler, der er så gængs kendt – men det kommer helt sikkert til at ændre sig fremover.

I år er hun dog aktuel med musikken til tv-serien Krypton, der handler om Supermans farfar og foregår på hans hjemplanet Krypton.

Derudover har hun lavet musik til filmen The River Murders med Ray Liotta, The Lightkeepers med Blythe Danner og Richard Dreyfuss, som hun vandt en musikpris for, hvilket hun også gjorde for dokumentaren The Winds Gods, der handler om kampsejlads. Hun har også lavet musik til computerspillet Fortnite.

Har arbejdet med Hans Zimmer

Pinar Toprak blev født i Istanbul, og det er også der, hun har studeret violin, sang, klassisk guitar og komposition på Istanbuls konservatorium. I 1997 flyttede hun til Chicago for at studere klaver og jazzteori. Hun har en bachelor i filmkomposition fra Berklee College of Music.

Og så har hun arbejdet sammen med Hans Zimmer hos Remote Control (dengang det hed Media Ventures), mens han lavede Pirates of The Caribbean, The Last Samurai og King Arthur.

Inspirationen fra Zimmer fornægter sig ikke, og blandt andet temaet fra Krypton kunne ligeså vel være skrevet af ham – det minder især om musikken til Inception, med pulserende violiner som baggrund for melodien.

Tyrkiske rødder

Men en Youtube-søgning afslører blandt andet nummeret Echoes of Battle, som ikke ”hører til” nogen steder, det vil sige, det er ikke fra en film, en serie eller et spil – og ligesom Zimmer ofte gør, benytter hun sig her blandt andet flittigt af elguitar.

Men hun spiller også på en santur, et tyrkisk strengeinstrument, hvor hver streng er samlet i tre eller fire, som man så slår på med små, tynde hamre. Dens lyd er sprød og spinkel og lettere eksotisk.

Musik fra Tyrkiet og Mellemøsten har mindre toneintervaller, end den vestlige har. Vi bruger halvtoner, og dem har vi tolv af. Arabisk musik har 24 intervaller, så musikken har et andet tonalt og mere ”skævt” udtryk, end den musik, vi fra Vesten er vokset op med. Det benytter Toprak sig af, men kun så lidt, at det ikke bliver påfaldende, men en særlig musikalsk ingrediens, der får hendes musik til at skille sig ud og blive personlig. Det høres blandt andet i de vokaler, hun bruger flittigt.

Masser af kvinder

Captain Marvel har generelt mange kvinder involveret: selv om der er mange kvindelige superhelte i Marvel-universet, så er Brie Larsons Captain Marvel den første hovedrolle. Evangeline Lilly ”deler” den ære sammen med Paul Rudd i den kommende Ant-Man and The Wasp.

Filmen instrueres også af Anna Boden (sammen med Ryan Fleck), hvilket gør hende til den første kvindelige instruktør af en Marvel-film. De har tidligere lavet stærke film som Half Nelson, Sugar, It’s Kind of a Funny Story og Mississippi Grand.

Forventninger til Captain Marvel bliver med andre ord større og større!

 

Brie Larson som Captain Marvel.

Pinar Toprak

Født i 1980 i Istanbul, Tyrkiet.

Skal lave musikken til den kommende Captain Marvel.

Har blandt andet lavet musik til:

Krypton (2018) Tv-serie
Fortnite (2018) Computerspil
Justice League (2017) – ekstra musik, soundtracket var primært skabt af Danny Elfman
The River Murders (2011)
The Wind Gods (2011)
Last Will (2011)
Girls! Girls! Girls! (2011)
Mongolian Death Worm (2010)
The Lightkeepers (2009)
Breaking Point (2009)
The Crimson Mask (2009)