Så nåede vi endelig til kongen. For på Planet X er Ed Wood den største – ingen over eller ved siden af dette B-filmens store, miskendte geni. Vi  – Christian Volfing og Jakob Stegelmann -elsker hans film, og de bliver kun bedre med tiden.

Vi har set hans 1959-mesterværk Night of the Ghouls, som vi – efter bedste evne – forsøger at genfortælle og fortolke i denne udgave af Planet X.

Den er speciel på mange måder. Dels nåede den oprindelig aldrig ud af laboratoriet, for der var problemer med at betale regningen, dels er den en fortsættelse af den mere kendte Bride of the Monster.

Der er med andre et skummelt gammelt hus, politi i aktion, en gal videnskabsmands værk – og Tor Johnson, den svenske fribryder, der blev en af de vigtigste i Ed Wood kompagni af særprægede skuespillere.

Det hele serveres i Ed Woods i sædvanlige stil – med alle de træk, der gør, at vi holder så meget af hans værk. Man taler The Room, men den film har jo ingen charme, ingen kærlighed til sine personer, ingen stil og ingen ambitioner. Det har Ed Wood, og Night of the Ghouls flyder over med alt det….

 

 

Night of the Ghouls, 1959

Instruktør: Edward D. Wood, jr.

Hovedroller: Kenne Duncan, Duke Moore, Tor Johnson, Valda Hansen, Paul Marco, Bud Osborne, Criswell

69 min.

Filmen er udgivet på dvd i Danmark af Midget Entertainment

Copyright-året på forteksten siger MCMLXXXII = 1983, men det skyldes, at det var det år, distributøren Wade Williams købte den fri af laboratoriet.