Fun for the whole family

En af de helt store Blockbusters fra 80’erne fylder 40 år i år. Jeg husker lige så tydeligt første gang jeg så den. Jeg har været omkring 6 eller 7 år gammel. Mine forældre yndede ofte at tage mig med i Playtime Video lørdag morgen, hvor jeg fik lov at vælge tre eller fire film til weekenden. En af disse gange valgte jeg Poltergeist. På en eller anden måde havde jeg allerede hørt eller læst om filmen og da gyser-genren er min yndlingsgenre, var der ingen tvivl om, at det var weekendens sikre valg. Poltergeist er nemlig noget så sjældent som en familievenlig gyser, tænk E.T. the Extra-Terrestrial bare med spøgelser, så den var perfekt til en filmweekend med familien.

Kombinationen af gys og familiefilm er nok ikke helt tilfældigt, for når man dykker ned i tilblivelsen af filmen og opdager, hvem der var drivkraften bag projektet, afsløres en historie, der er mindst lige så interessant som filmens handling.

Summer Blockbuster

Poltergeist blev udgivet af Metro-Goldwyn-Mayer i USA den 4. juni 1982 og var en stor kritisk og kommerciel succes. Filmen blev den ottende-mest indtjenende film i 1982. Poltergeists tilblivelse er næsten lige så mystisk og sagnomspunden som filmens handling, med vilde konspirationsteorier og tragiske skæbner.

…and the home of the Braaaaave

Poltergeist er historien om Freeling familien, der bor i et roligt parcelhuskvarter i Orange County, Californien. En dag begynder datteren Carol Anne (Heather O’Rourke) at tale med en usynlig ven i tv’et og inden længe oplever familien paranormal aktivitet i hele huset. Genfærdene er dog ikke interesseret i blot at bøje skeer og ommøblere køkkenet, de vil have fat i børnene, så en stormfuld nat vendes Robbie (Oliver Robins) og Carol Annes børneværelse på hovedet og Carol Anne suges ind i en anden dimension. Med hjælp fra mediet Tangina (Zelda Rubinstein) kæmper forældrene Steve (Craig T. Nelson) og Diane (JoBeth Williams) for at få deres datter sikkert tilbage fra den anden side.

The right man for the job

Sommeren ’82 blev af Time Magazine and Newsweek døbt ”The Summer of Spielberg” fordi han, med kun en uges mellemrum havde premiere på to film, der sprængte biografernes billetsalg. Den ene var hans sci-fi mesterværk E.T. the Extra-Terrestrial og den anden var Poltergeist, som han producerede og selv havde skrevet manuskriptet til. Grundet en klausul i hans kontrakt med Universal Studios, kunne Spielberg desværre ikke selv instruere filmen, da han var i gang med forberedelserne til E.T., så Tobe Hooper, manden bag kult-splatterfilmen The Texas Chainsaw Massacre (Motorsavsmassakren på dansk) fra 1974, blev hyret til jobbet. Et valg der forvirrede mange.

”I Have the Poweeeer!”

Hooper var nemlig langt fra lige så erfaren eller succesfuld som Spielberg og gennem årene har der hersket et hårdnakket rygte om, at det rent faktisk ER Steven Spielberg, der har instrueret Poltergeist. Sammenligner man de to instruktørers stil og dramaturgiske sans, bliver man da også hurtigt opmærksom på, at Poltergeist minder meget mere som en Spielberg film end en Hooper film. Hoopers stil var ret kitschede og B-films-agtige, hvor i mod Spielberg for længst havde perfektioneret Hollywoods polerede, kommercielle historiefortælling.

Dykker man dybere ned i bevismaterialet, så opdager også man, at filmen er medproduceret af Frank Marshall og Kathleen Kennedy, to af Spielbergs samarbejdspartnere på flere produktioner. Musikken er komponeret af Jerry Goldsmith, der også komponerede musikken til Gremlins, som tilfældigvis er produceret af… Steven Spielberg. Ingen af disse mennesker havde derimod arbejdet sammen med Tobe Hooper.

#teamspielberg

Flere modstridende udtalelser fra skuespillerne og holdet gennem årene har ikke afklaret spørgsmålet, tværtimod. Nogle siger at der var Hooper der var instruktør, mens andre påstår, at selvom det godt nok var Hooper der råbte ”Action” og ”Cut”, så var det Spielberg, der traf alle de store beslutninger. Ydermere skulle Hooper også have haft et ret heftigt kokain forbrug i den periode, hvilket bestemt også trækker i retning af ”Team Spielberg”.

Cut it out

Faktum er, at både Hooper og Spielberg var med på optagelserne hver eneste dag og flere produktionsbilleder viser Hooper og Spielberg side om side bag kameraet. Spielberg selv har tidligere udtalt: ”Tobe isn’t… a take-charge sort of guy. If a question was asked and an answer wasn’t immediately forthcoming, I’d jump in and say what we could do. Tobe would nod in agreement, and that became the process of our collaboration”, så måske de to blot havde en virkelig unikt samarbejdsmetode? Det siges at mens Spielberg tog sig af de specielle visuelle effekter hos ILM, brugte Hooper 10 uger på et råklip af filmen. Spielberg overlod dog ikke helt og holdent efterarbejdet til Hooper, han fik nemlig sin faste klipper Michael Kahn til at klippe filmen, så han på den måde kunne være med i klippefasen, uden altså at være der fysisk. Genialt!

“I have exorcised the demons!”

Poltergeist fik to efterfølgere Poltergeist II: The Other Side fra 1986 og Poltergeist III fra 1988, samt en tv-serie; Poltergeist: The Legacy fra 1996. Historien blev også genindspillet i 2015, men hverken Steven Spielberg eller Tobe Hooper havde noget med nogle af disse produktioner at gøre. Så vidt vides…

Oooh Rourke

Den 1. februar 1988 døde Heather O’Rourke, det spillede Carol Anne, på tragisk vis, blot 12 år gammel. Hun havde eftersigende drukket brøndvand fra familiens hjem i Big Bear Lake og var blevet syg med giardiasis, en infektion i tarmen. Hun blev efterfølgende diagnosticeret med Crohns sygdom og hendes tilstand forværredes med tiden. Hun fik ordineret kortisoninjektioner for at behandle sygdommen mens hun indspillede Poltergeist III, som hun nåde at færdiggøre. Hun døde dog inden filmen fik premiere, hvilket på det tidspunkt var med til at hype 3’eren og det gik vilde rygter i sladderbladene om, at Heather var død under optagelserne, muligvis dræbt af en poltergejst. (Åh, de gode gamle 80’ere…)

The Haunting

Efter Poltergeist lavede Hooper en række andre B-film, her iblandt Invaders from Mars og The Texas Chainsaw Massacre 2, der pudsigt nok alle mindede mere om hans gamle produktioner, rent stil-og-kvalitetsmæssigt, end om Poltergeist. Tobe Hooper døde i 2017 og på trods af hans status som kult instruktør, gik han mere eller mindre over i glemslen hos mainstreampublikummet, mens Spielberg, der for nylig rundende de 75 år, af mange stadig opfattes som kongen af Hollywood.

Welcome to the Café 80’s

Hvorvidt vi nogensinde får kendskab til hele sandheden om, i hvilket omfang Steven Spielberg instruerede Poltergeist, vil kun tiden vise. En ting er dog sikkert: Poltergeist er en yderst underholdende film med mindeværdige præstationer (Zelda Rubinstein som Tangina er ikonisk) og en medrivende historie. Præcis som Hitchcock havde taget det gotiske gys og moderniseret den ved at placere historien på et motel i Psycho, 22 år tidligere, genoplivede Poltergeist spøgelsesgenren ved at sætte handlingen i et forstadskvarter, noget de fleste publikummer kunne relatere til.

The Legacy

Uanset hvem, der instruerede filmen, så står det klart, at det er en udødelig klassiker, der har skræmt generationer fra vid og sans i fire årtier. Poltergeists eftermæle kan også findes i populærkulturen den dag i dag. Se bare på Stranger Things og J.J. Abrams Super 8 (2011). Her er ånden fra Spielbergs tidlige 80’er film indkapslet og nærmest dyrket som en genre i sig selv og i Stranger Things er plottet fra Poltergeist er endda genbrugt, for ikke at sige tyvstjålet. Ligesom filmens dæmoner nægter Poltergeist at dø. Den er stadig lige så vild og underholdende en oplevelse, som det var for 40 år siden og fortjener i sandhed sin status som en vaskeægte 80’er klassiker. Det er en film jeg elsker og jeg vil altid mindes den weekend med familien, hvor jeg så den for første gang.

Poltergeist kan findes på iTunes, C More, Blockbuster, Rakuten TV og Viaplay